Exclusiv

Press-release

Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

BLOCUL „LISTA POPORULUI” ÎNDEAMNĂ CHIŞINĂUIENII SĂ NU VOTEZE CANDIDAŢII PENTRU PRIMAR

BLOCUL „LISTA POPORULUI” ÎNDEAMNĂ CHIŞINĂUIENII SĂ NU VOTEZE CANDIDAŢII PENTRU PRIMAR

Comentarii

VLAD PLAHOTNIUC înaintează o noua iniţiativa – proiectul de lege privind finanţarea partidelor

07.06.2012 VLAD PLAHOTNIUC înaintează o noua iniţiativa – proiectul de lege privind finanţarea partidelor

Interviu cu Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, vicepreşedinte al PDM, despre Congresul PDM, dar şi despre noua sa iniţiativă legislativă, care vine să reglementeze finanţarea partidelor politice şi să acorde şanse egale tuturor competitorilor politici.


Infotag: Domnule Plahotniuc, suntem în aşteptarea Congresului Partidului Democrat, iar unul dintre subiectele principale este cel legat de reformarea partidului. Cum va arăta PDM reformat?

VP:
Va fi un partid modern, mai clar poziţionat doctrinar pe scena politică, mult mai deschis, mai transparent, cu un management organizaţional modern, bine pus la punct. Noi trebuie să ne adaptăm vremurilor, dar nu doar contextului politic din RM, ci şi contextului politic internaţional. Suntem membri ai Internaţionalei Socialiste şi suntem obligaţi să ne ridicăm la nivelul partenerilor noştri politici.

I.: Să înţeleg că până acum lucrurile nu au funcţionat aşa cum trebuie în PDM şi a apărut această nevoie de reorganizare?   

VP:
PDM s-a adaptat contextului politic în care a activat până acum şi a făcut-o foarte bine. În ultimii doi ani toate partidele au trecut prin momente dificile, din cauza instabilităţii politice. Noi însă ne dorim demult să demarăm acest proces de modernizare a partidului, însă abia după alegerea preşedintelui  a apărut această oportunitate, deoarece avem stabilitate politică. Iar reforma este un proces firesc pentru un partid dinamic, pentru un partid cu obiective îndrăzneţe, care nu are ca singur scop să stea la guvernare, ci să-şi pună în aplicare programul politic.

I.: Bine, dar PDM participă la guvernare şi apare întrebarea dacă aceasta îl ajută sau nu să-şi aplice propriul program?

VP:
Când eşti la guvernare ai multe responsabilităţi, care te limitează, iar când faci parte dintr-o alianţă, mai ai şi alte constrângeri . Asta e însă în contextul în care activăm şi mergem înainte, vom face reformă şi la Guvern, dar şi în partid. Şi fiindcă aţi pus în legătură programul, reforma şi participarea la guvernare, trebuie să menţionez că PDM simte necesitatea de a-şi revedea chiar obiectivele sale programatice. Aceasta se impune şi în contextul precizărilor doctrinare, şi în cel al realităţilor noi, ale perspectivelor ce se deschid în faţa Republicii Moldova. Iar din moment ce Congresul ăşi va adopta deciziile, ele vor marca în mod obligatoriu manifestarea Partidului Democrat în cadrul coaliţiei de guvernare, vom acţiona mult mai hotărât pentru a ne pune în aplicare obiectivele politice şi angajamentele luate în faţa oamenilor

I.: Nu veţi risca, însă, să provocaţi reacţii de abandon din partea unor aliaţi? Observam ca premierul Filat adesea ameninţă că ar putea demisiona. De ce credeţi că a declarat asta ultima dată, chiar recent?

VP:
Premierul nu a ameninţat, el ştie bine că ar fi sinucidere politică să provoci căderea guvernului în plin proces de reformă, în plină criză economică. Eu am înţeles foarte bine ce a avut în vedere când a spus asta, doar că poate a spus-o într-un mod mai emoţional. Contextul era legat de legea antidiscriminare şi de faptul că are nevoie de susţinerea AIE. Responsabilitatea elaborării acestei legi a revenit Guvernului şi evident că toată presiunea era pe premier şi era firesc să ceară sprijin, să mai mute presiunea de pe el. Noi însă l-am sprijinit, nu înseamnă că dacă ne-am expus opiniile, nu l-am sprijinit. Dimpotrivă, faptul că am spus ce credem, a dus la găsirea unor compromisuri care să prevină noi tensiuni în Parlament.

I.: Revenind la reforma PDM, Dvs aţi fost desemnat să coordonați acest proces. Unii vă acuză că doriți să-l înlăturați pe Marian Lupu și să preluați conducerea partidului. Este așa?

VP:
Uitaţi-vă puţin cine sunt acei care spun asta,este vreun om serios printre ei? Eu nu am văzut. Hai să o luăm logic, care ar fi sensul să plece Marian Lupu,când ratingul lui este peste ratingul partidului,deci are un important rol de locomotivă a PDM? Noi ne propunem să reformăm PDM, nu să-l distrugem. Numai nişte oameni care nu înţeleg nimic din politică ar putea să creadă că se pregăteşte în vreun  fel înlăturarea lui Marian Lupu. Dimpotrivă,modernizarea PDM va întări şi poziţia lui în partid. Spre  deosebire de alte partide,la PDM este o conducere colectivă,asta-i sperie foarte tare pe competitorii noştri politici, ei înţeleg bine ce performanţe poate aduce unui partid o conducere colectivă,în comparaţie cu performanţele pe care le poate avea un partid în care un singur om decide. Şi ştiţi că la noi sunt astfel de partide. Şi apropo de întrebarea Dvs, colegul nostru,domnul Diacov,a spus foarte bine recent, la o reuniune a partidului, PDM nu poate merge înainte fără Lupu, nici fără Plahotniuc, nici fără Diacov. Aşa este, eu aş completa că PDM nu poate merge înainte fără echipă,iar noi asta facem acum,ne consolidăm echipa.

I.: Care vor fi principalele acţiuni pentru reformarea PDM?

VP:
Două sunt direcţiile esenţiale: o întărire a poziţionării PDM ca partid apropiat de oameni şi o amplă reorganizare internă,care să dea mai multă coerenţă şi eficienţă activităţii noastre,dar şi să asigure o comunicare mai consistentă cu cetăţenii. Aşadar vor fi acţiuni  care vor viza întărirea structurilor interne, promovarea pe criterii corecte în interiorul partidului,asumarea valorilor sociale ale PDM de către toţi membrii partidului,precum şi acţiuni care vizează modernizarea imaginii partidului. O să mă opresc acum aici, mai multe detalii vă voi oferi după petrecerea Congresului.

I.: Recent, le-aţi scris şi expediat moldovenilor o scrisoare. De ce?

VP:
De prea multe ori cerem opinia oamenilor doar în timpul alegerilor. Nu mi se pare corect. Este un gest de normalitate să te adresezi cetăţenilor. Politica trebuie să fie un exerciţiu cu rezultate, nu doar o serie de promisiuni de campanie. Trăim vremuri care cer reacţii dinamice la ceea ce se petrece în jurul nostru. Astfel de scrisori ajută baza societăţii, îi identifică problemele reale şi o unesc în opinii. Acest tip de dialog oferă transparenţă procesului democratic.

I.: Care au fost reacţiile pe care le-aţi primit?

VP:
Întrebaţi oamenii, cei care au citit scrisoarea. Cred că acele idei, cuprinse în text, se regăsesc în mintea tuturor. Cine nu şi-ar dori o societate mai bună, facilităţi la plata impozitelor pentru agricultori, votul uninominal sau sprijin pentru pensionarii cu venituri mici? Nu sunt doar promisiuni, sunt nevoi ale populaţiei şi cred că trebuie să fim responsabili în relaţia cu cei care ne-au votat. Nici nu sunt populisme ieftine, deoarece necesită acţiune. Aceste nevoi ajung să responsabilizeze clasa politică. Partidele trebuie să respecte agenda populaţiei.

I.: Una dintre temele foarte mediatizate zilele trecute, a fost declarația directorului CCCEC, Viorel Chetraru, care spunea că regretă că a fost numit politic. Ce părere aveți?

VP:
Și eu regret faptul că la formarea AIE-1, partidele de atunci au fost nevoite să împartă în felul respectiv instituțiile. Numai că haideți să privim mai puțin superficial lucrurile. Ce situație aveam noi în 2009, la preluarea Guvernării ? Aveam niște instituții controlate în totalitate de fosta guvernare comunistă. Și credeți-mă că ei chiar dețineau controlul asupra acestor instituții, nu cum se povestește acum. În acele condiții, partidele care compuneau AIE-1 au fost nevoite sa-și asume responsabilitatea pentru instituțiile care le reveneau conform protocolului politic. Scopul însă nu era ca un partid să controleze o instituție, ci să-și asume responsabilitatea pentru reformarea ei. Acum o sa-mi spuneți că reformele nu au avut loc. E adevărat, din păcate. Instabilitatea politică în care am stat atâta timp a dus la amânarea demarării proceselor de reformă. Însă acum iată că apar primii pași importanți în acest domeniu. Avem exemplul Ministerului Justiției, care face pași vizibili în procesul de reformare, avem chiar exemplul CCCEC, care deja a demarat reforma la nivel de acțiuni, nu doar la nivel de documente, deci începem să ne mișcăm.

I.: Ce părere aveți despre eventuala demisie a domnului Chetraru ?

VP:
Este opțiunea domniei sale, deși mi-e greu să înțeleg de ce ar face-o tocmai acum, când reforma CCCEC devine realitate. El a fost cel care a condus grupul de lucru care a elaborat strategia de reformare a CCCEC, deci este omul cel mai potrivit să pună în aplicare această strategie. Eu nu cred că va demisiona, este un om căruia îi place să ducă lucrurile până la capăt, e general, nu-și lasă armata la greu.

I.: Nu aş vrea să încheiem acest interviu fără să vă întreb despre votul uninominal. Ce se întâmplă cu iniţiativa depusă de Dvs în parlament?

VP:
Aşa cum ştiţi ca urmare a inițiativei mele, a fost organizată o dezbatere pe această temă, la care au participat reprezentanţii tuturor partidelor, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. Am avut un dialog foarte bun. Vor urma și altele. Important este ca cetățenii să aibă posibilitatea, așa cum își doresc și așa cum este firesc, să voteze oameni, nu sigle de partid. Sper că această idee va avea susținerea necesară în Parlament. E momentul ca partidele să fie de aceeași parte cu poporul. Dacă acestea aleg altă cale, își asumă întreaga responsabilitate pentru o astfel de atitudine. O temă foarte intens discutată  a fost legată de finanţarea partidelor, iar pentru că am văzut că este un subiect atât de intens discutat, am decis să elaborez o nouă iniţiativă care să reglementeze modul de finanţare a partidelor politice. Au fost atâtea acuzaţii de-a lungul timpului pe tema modului în care sunt finanţate partidele, chiar şi la adresa PDM, încât am considerat oportun să lansez această iniţiativă care să reglementeze clar acest domeniu şi în felul acesta să creăm  şi un echilibru între partide, iar cele care dispun de resurse financiare reduse să nu fie defavorizate în competiţia electorală. Iniţiativa legislativă a fost pregătită şi trebuie să fie deja înregistrată oficial la parlament. Sper, că şi această lege va fi susţinută de colegii de alianţă, dar şi de către opoziţie.

I.: Faceţi asta pentru că aţi fost acuzat că finanţaţi netransparent PDM?

VP:
Fac  asta pentru că pe scena politică din RM este nevoie de echilibru şi toate partidele trebuie să aibă şanse egale, indiferent de potenţialul financiar care îl au. Un partid este puternic în primul rând prin calitatea oamenilor săi, asta e şi principala valoare a PDM, nu banii. De aceea nu am nici o emoţie în legătură cu faptul că PDM ar avea în vreun fel de suferit de  urma acestei iniţiative legislative. Dimpotrivă, vom munci cu toţii mai mult şi vom cheltui mai puţini bani. În ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa mea, doar ştiţi că nu este vreun domeniu, în care cineva să nu se fi găsit să mă acuze de ceva, însă dacă te uiţi la cât de lipsite de seriozitate şi de probe au fost aceste acuzaţii, înţelegi imediat că respectivii au dorit, doar să-şi crească ratingul politic pe seama mea. Unii au reuşit, doar că atunci, când îţi clădeşti ascensiunea politică pe acuzaţii nefondate şi construcţii negative, această ascensiune nu durează prea mult, vine un moment în care te prăbuşeşti.

Moldova Agroindbank