Cultură şi sport

​ORICE LEU CHELTUIT PENTRU CULTURĂ, ROMÂNESC SAU MOLDOVENESC, ESTE UN LEU BINE INVESTIT – VICTOR PONTA

28 august, 2014

„Orice leu cheltuit pentru cultură, românesc sau moldovenesc, este un leu bine investit”, a declarat miercuri în cadrul unei vizite la Muzeul Național de Artă, Premierul român Victor Ponta care s-a aflat la Chișinău cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova.

Potrivit agenției „INFOTAG”, cu referire la un comunicat al Guvernului, Premierul român a anunţat că Executivul de la Bucureşti donează Muzeului Naţional de Artă un milion de euro pentru finalizarea lucrărilor de restaurare şi reconstrucţie a muzeului.

„Sprijinul pentru cultură, pe ambele părţi ale Prutului, este esenţial pentru păstrarea identităţii naţionale şi educarea noilor generaţii. Orice leu cheltuit pentru cultură, românesc sau moldovenesc, este un leu bine investit. Sper ca acest suport să contribuie la redeschiderea acestui muzeul, astfel încât operele de artă să fie expuse din nou publicului larg”, a declarat Ponta.

Premierul moldovean Iurie Leancă a ținut să remarce că anume cultura a fost întotdeauna afectată pe perioada de tranziţie, precizând că sprijinul oferit pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a muzeului este foarte important.

De asemenea, cei doi premieri au participat la ceremonia de donare a cinci ambulanţe noi pentru centrul-pilot SMURD din orașul Bălți.

Aceste autospeciale sunt unice în echiparea serviciilor de urgenţă din Republica Moldova și vor fi operate de către paramedicii din cadrul Unităţilor de Salvatori şi Pompieri în comun cu medicii şi asistenţii din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Premierul român a menționat că SMURD-ul din România salvează zilnic vieţi omeneşti, precizând că își dorește ca și în Moldova să fie la fel.

Tot miercuri, Iurie Leancă şi Victor Ponta, au participat la evenimentul de transmitere instituţiilor publice a 15 automobile „Dacia Duster” oferite de Guvernului României.

Victor Ponta a precizat că au fost aduse 15 din cele 50 de automobile, pe care România le donează Guvernului Republicii Moldova, urmând să fie puse la dispoziţia autorităţilor moldoveneşti şi autobuse şcolare.

Beneficiarii celor 15 automobile sunt instituţii de administraţie publică şi din sfera socială din diferite localităţi ale Moldovei.

Cu prilejul vizitei la Chișinău a lui Victor Ponta, bibliotecile din Republica Moldova au primit în dar 25 de mii de cărţi în limba română din partea Guvernului României. Lotul de mai mult de 100 de titluri de carte conţine literatură de referinţă, literatură clasică universală şi română de la cele mai prestigioase edituri din România.

Victor Ponta a informat că universităţile din România strâng în continuare un număr important de cărţi în limba română, care urmează să fie aduse în Republica Moldova şi să fie accesibile pentru toţi.

„În plus, cred că unul din cele mai importante proiecte, pe care îl are România şi de care trebuie să beneficieze profesorii şi copii din Republica Moldova este elaborarea şi accesul la manualele digitale”, a specificat Victor Ponta.

Tot miercuri, Iurie Leancă și Victor Ponta au vizitat grădiniţa din satul Marinici, care este renovată din grantul oferit de România. Bugetul total constituie circa 13 milioane de lei, dintre care 9,5 mil. de lei este contribuția României. Șeful Executivului de la București a precizat că cea mai bună investiţie din lume este în copii, fiindcă ei sunt viitorul nostru.

În această primăvară, Guvernul de la București a oferit 20 de mil. de euro pentru modernizarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova. Suma va fi investită în 859 de instituții preșcolare, dintre care 130 vor primi bunuri, iar celelalte vor fi reabilitate.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.08.28 13:24 Tim
    Iata actiuni concrete nu vorbe goale. Bravo Ponta.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.