Cultură şi sport

BUSINESSMANUL ILAN SHOR PE 6 MARTIE ÎŞI SĂRBĂTOREŞTE ZIUA DE NAŞTERE

06 martie, 2015

Unul din cei mai bogați cetățeni ai R. Moldova, Ilan Shor îşi sărbătoreşte pe 6 martie ziua de naştere. Pentru a felicita omagiatul cu această minunată zi la Chişinău de la Moscova au sosit zeci de artişti cunoscuţi în Rusia şi peste hotarele acesteia.

Date biografice cunoscute şi mai puţin cunoscute din viaţa omului de afaceri: Illan Shor s-a născut la 6 martie, 1987, la Tel Aviv (Israel). În prezent, deține mai multe afaceri de succes, printre care şi compania „Dufremol” (Duty-free). Totodată, este patronul clubului de fotbal FC Milsami-Ursidos (Orhei), care a înregistrat mai multe reușite, iar acum ocupă prima poziție în Divizia Națională.

Ilan Shor este cunoscut în R. Moldova și datorită sponsorizărilor și acțiunilor de caritate pe care le face. Compania „Dufremol” a devenit în 2011 sponsorul principal al Federaţiei Moldoveneşti de Tenis. Astăzi, datorită investiţiilor realizate de către Ilan Shor, tenisul moldovenesc a devenit unul din cele mai populare sporturi. De altfel, omul de afaceri a ridicat şi a susţinut tenisul în cele mai grele momente, cînd exista riscul ca acest sport să moară pe arena naţională. În special, în context merită menţionate succesele echipei naţionale de tenis în Cupa DAVIS.

Omul de afaceri se implică activ și în viața socială, finanțînd mai multe proiecte culturale. Spre exemplu, un proiect mai recent este „Calea ta spre succes”, în cadrul căruia mii de copii cu nevoi speciale și din familii social vulnerabile au fost ajutaţi financiar, fiind organizate şi un sir de evenimente cu tentă educativă.

Ilan Shor este și unul din cei mai activi susţinători ai veteranilor. Spre exemplu, în 2013, la 9 mai, Fundația „Miron Shor”, creată în 2011 în numele lui Miron Shor, împreună cu Ambasada Federației Ruse, a organizat o sărăbătoare deosebită, la care au participat, în PMAN, peste 50 mii locuitori ai capitalei. Tot atunci, 500 de veterani au primit ajutoare financiare. Un alt eveniment organizat cu susținerea omului de afaceri, este Ziua Internațională a Copiilor.

Ilan Shor a finanțat şi prima expoziție de monede „Istoria unui galben”. Proiectul a fost realizat în comun cu Ambasada Federației Ruse. Oaspeții au avut posibilitatea să admire o colecție bogată de monede din perioadele grecească, romană, bizantină, tataro-mongolă, osmană, a Imperiului Rus, a Uniunii Sovietice etc.

De menţionat că Fundația „Miron Shor” are o agendă caritabilă extrem de încărcată. Astfel, anual circa 100 de familii social vulnerabile primesc ajutoare, mai mulți veterani lunar primesc produse alimentare, familiile cu mulţi copii - spațiu locativ, persoanele cu dezabilități - ajutor.

Un proiect cu adevărat emoţionant este „Noi îți îndeplinim visele”. Acesta are scopul de ajuta copiii bolnavi oncologic. În decurs de 3 luni, colaboratorii Fundației au vizitat 50 de familii care au copii bolnavi, care au completat cîte o felicitare, indicînd ce vis are copilul. Fundaţia a realizat visele acestor copii, oferindu-le biciclete, jucării, calculatoare, vizite şi tratament peste hotare. Fundația „Miron Shor” acordă ajutor caselor de copii, dar și oferă aparataj medical instituțiilor care au nevoie de acesta.

De asemenea, Illan Shor este un susținător puternic al tinerilor talente. Împreună cu Ambasada Federației Ruse în R. Moldova, Shor a acordat premii tinerilor cercetători ai limbii și literaturii ruse. Tinerii au primit premii bănești din numele Fundației „Miron Shor” și exemplare a culegerii Folclorul și monumentele de literatură a Moldovei.

Ilan Shor acordă suport financiar şi lăcașelor de cult, fapt pentru care a fost decorat cu înalte distincţii bisericeşti atît de către Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, cît şi de Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir.
Omul de afaceri este cunoscut și pentru că nu-i este frică să se implice în proiecte, care trec prin perioade dificile. Astfel, în 2014 Ilan Shor a devenit președinte al consiliului de administrare al Băncii de Economii din Moldova, după care și membru al consiliului de administrație la Aeroportul Internațional Chișinău. În prezent, Aeroportul Internațional Chișinău se dezvoltă intens, îmbunătăţindu-şi vizibil principalii indicatori economici.

Din 2010 Ilan Shor este căsătorit cu cunoscuta cîntăreață rusă Jasmin și împreună au o fetiță, Margarita.

Cei care-l cunosc pe Ilan Shor scot în evidenţă faptul că este un familist convins şi un patriot adevărat. Astfel, Illan Shor investeşte în Moldova, pentru a o face mai prosperă şi a o dezvolta prin sport. De asemenea, deşi are milioane şi ar putea să îşi organizeze ziua de naştere în Paris sau într-o ţară exotică, practic de fiecare dată alege să o organizeze acasă. Este alături de cei care au nevoie de ajutorul său şi intervine de fiecare dată cînd acest lucru e necesar. Iar pentru tot ceea ce face e stimat şi apreciat deopotrivă în Republica Moldova şi peste hotare.

„Cred că datoria noastră, a oamenilor de afaceri, este să încercăm să fim mai aproape de problemele societăţii şi să ajutăm guvernarea să găsească soluţii adecvate. Totodată, cred că business-ul nu trebuie să se implice în politică, iar politica nu trebuie să se implice în afaceri”, spunea omul de afaceri în 2010, într-un interviu acordat pentru VIP Magazin.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.