Cultură şi sport

​EXPIRĂ TERMENUL DE PROCURARE A POLIŢEI OBLIGATORII DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ LA PREŢ REDUS

31 martie, 2015

Compania Naţională de Asigurare în Medicină (CNAM) îndeamnă cetăţenii Moldovei să se grăbească, dacă doresc să procure poliţa obligatorie de asistenţă medicală la preţ redus cu 50%.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la CNAM, 31 martie este ultima zi în care poliţa poate fi procurată la preţ de 2028 lei (reducere de 50%), iar pentru agricultori, chiar la preţ de 1014 lei (reducere de 75%).

Din 1 aprilie poliţa se va vinde la preţ de 4056 lei. Cei ce nu o vor face, vor fi obligaţi şi vor fi nevoiţi să achite şi o amendă de până la 1 mie de lei. De asemenea, conform Legii fondurilor de asigurare medicală obligatorie, pentru fiecare zi de întârziere se va calcula o penalitate de 0,1% din amendă.

Poliţa obligatorie de asigurare medicală va oferi deţinătorului dreptul să aleagă prestatorul de servicii medicale primare şi medicul de profil general; să i se acorde asistenţă medicală pe întreg teritoriul Republicii Moldova; să beneficieze de servicii medicale în volumul şi de calitatea prevăzute în Programul unic, indiferent de mărimea primelor de asigurare achitate; să intenteze acţiuni asiguratului, asiguratorului, prestatorului de servicii medicale, inclusiv pentru a obţine compensarea materială a prejudiciului cauzat din culpa acestora.

Persoanele angajate achită 4% din salariu în Fondul de asigurare medicală obligatorie şi tot atât achită angajatorul, ceea ce permite deţinătorului de poliţă medicală să beneficieze gratuit de servicii medicale.

Guvernul are calitatea de asigurator pentru următoarele categorii de persoane neangajate: copiii de vârsta preşcolară; elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi mediu de cultură generală; elevii din învăţământul secundar profesional; elevii din învăţământul mediu de specialitate (colegii) cu frecvenţa la zi; studenţii din învăţământul superior universitar cu frecvenţa la zi; rezidenţii învăţământului postuniversitar obligatoriu; copiii neîncadraţi la învăţătură până la împlinirea vârstei de 18 ani; gravidele, parturientele şi lauzele; invalizi; pensionari; şomerii înregistraţi oficial.

În 2014 poliţa obligatorie de asistenţă medicală au procurat doar circa 49 mii de oameni.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.03.31 14:24 Efim
    Banii in vint!!!
  2. 2015.03.31 15:51 Diomid
    Bine ca nu costa mult...
  3. 2022.12.29 22:09 Raisa
    Buna as dori sa aflu cid imi exipa polita

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.