Cultură şi sport

​REGULI NOI ÎN TURNEELE FEDERAŢIEI EUROPENE DE RUGBY

26 iulie, 2016

Din toate tipurile de sport în echipă practicate în Moldova, cel mai stabil şi de succes se prezintă la turneele internaţionale echipa masculină de rugby. În Cupa Europeană a Naţiunilor din sezonul 2014-2016 echipa Moldovei a avut şanse reale de a trece într-un grup mai puternic. Victoria în meciul decisiv cu Belgia practic a trecut printre degetele rugbiştilor moldoveni în ultimele secunde ale întrunirii. Meciurile naţionale demult provoacă interesul spectatorilor. Astfel, este înţeles interesul amatorilor acestui tip de sport faţă de deciziile luate de Federaţia europeană de rugby la Adunarea generală din Tbilisi, Georgia. Despre esenţa noilor reguli corespondentul agenţiei „INFOTAG” l-a intervievat pe preşedintele Federaţiei de Rugby din Moldova, Vasile Revenco.

„I”: Domnule Revenco, ce noi reguli au fost aprobate la Adunarea generală?

V.R.: S-a schimbat nu doar denumirea turneului. S-a schimbat formatul de desfăşurare. Cupa Europeană a Naţiunilor dura doi ani, iar campionatul european va fi un turneu anual. Acesta va începe în toamna anului 2016 şi se va încheia în primăvara anului 2017. Anterior câştigătorul grupului „B” din divizia I (în care joacă naţionala Moldovei – „I”) direct trecea în grupul „A”. Iar acum, pentru a trece în grupul „A” acesta va trebui să dispute două meciuri cu outsiderul grupului „A”. De asemenea, anterior fiecare naţională disputa câte două meciuri cu adversara sa (pe teren propriu şi în deplasare), iar acum Campionatul Europei se va desfăşura într-un singur rând.

„I”: Naţionalele căror ţări vor deveni adversarele noastre?

V.R: Naţionalele Portugaliei, Ucrainei, Poloniei, Olandei şi Elveţiei.

„I”: A fost deja aprobat orarul meciurilor?

V.R.: Da. Naţionala Moldovei va juca pe teren propriu cu echipele Ucrainei şi Poloniei pe 12 noiembrie 2016 şi 18 martie 2017, în deplasare – cu echipele Olandei, Elveţiei şi Portugaliei – 19, 26 noiembrie 2016 şi 11 martie 2017, respectiv. Primul meci din campionat, cu ucrainenii, federaţia planifică să-l desfăşoare sau la Bălţi, sau la Tiraspol, pentru popularizarea sportului. La sfârşitul lunii iulie Biroul FRM va examina cererile stadioanelor şi va lua decizia finală.

„I”: Coordonarea a avut loc într-o atmosferă amicală?

V.S.: Amicală, dar nici pe departe relaxată. Federaţiile naţionale au viziunii proprii în acest sens. Moldova, Portugalia, Olanda şi Elveţia (parţial) au propus desfăşurarea turneului Lumii Vechi în lunile februarie-martie 2017, iar Polonia şi Ucraina au ripostat, explicând dezacordul prin faptul că nu au terenuri potrivite pentru a desfăşura meciuri în această perioadă. În final, a fost aprobată varianta de compromis. Primul meci din campionat echipele Poloniei şi Ucrainei îl vor disputa pe 24 septembrie 3016, iar ultimele meciuri pe teren propriu polonezii şi ucrainenii le vor disputa în aprilie 2017.

Alte federaţii nu au dorit să joace în aceste luni, deoarece nu se încadrează în „ferestrele” pentru meciurile naţionalelor. Iar aceasta înseamnă că cei mai buni rugbişti ai noştri, care joacă în campionatele din Franţa, Rusia, România şi Italia, nu ar fi putut să participe la meciurile naţionalei deoarece cluburile pe care le reprezintă nu le-ar fi permis.

„I”: Federaţia de rugby a Moldovei, care a susţinut ideea de a desfăşura Campionatul Europei în februarie-martie 2017, dispune de un teren potrivit pentru meciuri în perioada rece a anului?

V.R.: Da. Avem un teren cu acoperire artificială de ultimă generaţie în complexul sportiv al Federaţiei.

„I”: Oare complexul deja a fost dat în exploatare?

V.R.: Nu, dar construcţia acestuia este pe ultima sută de metri. A rămas de amenajate vestiarele. De aceasta ne vom ocupa la toamnă. De asemenea, planificăm să instalăm un panou electronic modern, cu dimensiunile de 6x5 m, dăruit de Mobiasbancă – Groupe Societe Generale – principalul sponsor al Federaţiei de rugby din Moldova.

„I”: Formatul Cupei Europene a Naţiunilor a fost folosit cu succes mulţi ani la rând. De ce Federaţia Europeană de Rugby a operat schimbări atât de majore în regulamentul turneului şi cine este principalul autor?

V.R: Federaţia este formată din multe ţări, inclusiv Moldova. Disputarea titlului de campioana în decurs de doi ani este un proces lung şi pasiv. Într-o perioadă atât de lungă jucătorii se pot traumatiza, din diverse motive îşi pot pierde forma sportivă, nu întotdeauna reuşeşti să atragi în naţională cei mai buni rugbişti. Astfel că desfăşurarea Campionatului Europei în regim alert este mai eficientă şi interesantă din punct de vedere competitiv. Dacă regulile turneului în prima divizie ar fi schimbate mai devreme atunci naţionala Moldovei deja demult juca în grupul „A”. Deoarece în ultimele trei sezoane, după încheierea primului an, echipa era pe primul loc.

În plus, campionatul anual oferă posibilitatea celei mai bune echipe din grupul „B”, să joace cel puţin de două ori mai multe meciuri cu echipele din grupul „A”.

„I”: Dacă este aşa, atunci de ce s-a introdus regula meciurilor între liderul „B” şi outsiderul „A”?

V.R.: Pentru a se convinge că câştigătorul grupului „B” este demn de a juca în grupul „A”. Va învinge outsiderul, lasă-l să joace, iar dacă nu, atunci, cum se spune, ne scuzaţi.

Începând cu anul 2007 echipele care treceau din grupul „B” în grupul „A” al Cupei Europene a Naţiunilor, de regulă, la finele sezonului erau eliminate din grup. Excepţie este naţionala Germaniei. După victoria în sezonul 2012-2014 germanii s-au menţinut în grupul „A” eliminând portughezii. Astfel, această regulă nouă are un oarecare sens sportiv. În grupul cel mai bun trebuie să joace cei mai buni!

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.