Cultură şi sport

​MARELE PREMIU ÎN DOMENIUL VITIVINICOL ÎN 2016 A FOST ACORDAT „CASTELULUI MIMI”

29 septembrie, 2016

Marele Premiu în domeniul vitivinicol în 2016 va fi acordat întreprinderii „Castel Mimi”. O decizie în acest sens a fost luată la şedinţa de miercuri a Guvernului. Înmânarea premiului va avea loc sâmbătă, la inaugurarea Zilei Naţionale a Vinului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Surse din cadrul Guvernului au relatat pentru INFOTAG că decizia a fost luată la propunerea Comisiei formată din specialişti în sectorul vitivinicol. Premiul este acordat pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor și calității excelente a vinurilor autohtone, promovarea imaginii Republicii Moldova ca țară vitivinicolă pe arena internațională. Nu în ultimul rând alegerea comisiei a fost influenţată şi de faptul că recent întreprinderea a restaurat castelul ultimului guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, care a devenit o atracţie turistică a Moldovei.

„Castel Mimi” dispune de plantații viticole în raionul Anenii Noi, cu suprafaţă de circa 30 ha, de o fabrică de vin la Bulboaca, dotată cu utilaje moderne, precum şi de echipamente viticole performante.

În 2015, profitul net al companiei a constituit 11,5 mil. lei. Totodată, 85% din vânzări au fost direcţionate spre export, în special în UE şi CSI.

INFOTAG precizează: Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol a fost instituit prin Hotărârea de Guvern din 3 octombrie 2002. Premiul se decernează persoanelor fizice și juridice din domeniul vitivinicol. Selectarea participanților se efectuează de către o comisie formată din viticultori, vinificatori, economişti, cu participarea reprezentanților Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare și ai Oficiului Național al Viei și Vinului. În 2015 câştigătorul Marelui Premiu a devenit vinăria „Asconi” din satul Puhoi, raionul Ialoveni.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.29 12:53 David
    Castel MIMI merita, fara cuvinte merite de tot.
  2. 2016.10.01 10:27 Fima
    Multi oamenii spuneau ca castel este prioritate dl Plahotniuc, este adavarat sau nu, numai vorbi?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.