Cultură şi sport

NORMELE ORTOGRAFICE ALE SCRIERII LUI „” ȘI „SUNT” ÎN GRAFIA LIMBII ROMÂNE AU DEVENIT OBLIGATORII ÎN INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN MOLDOVA

18 octombrie, 2016

Normele ortografice ale scrierii lui „â” și „sunt” în grafia limbii române au devenit obligatorii în instituţiile de învăţământ din Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, un ordin în acest sens a semnat ministrul Educaţiei, Corina Fusu.

Potrivit ordinului, toate instituţiile de învăţământ trebuie să respecte normele ortografice aprobate de Academia Română privind scrierea în cuvinte a literei „â” în loc de „î” şi a cuvântului „sunt” în loc de „sînt”. Academia Română a luat această hotărâre încă în februarie 1993, însă până în prezent în limba română, atât în România, cât şi în Moldova, se folosesc ambele forme de scriere. În acelaşi timp, în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova oficial este utilizată forma anterioară de scriere – „î” şi „sînt”. De acum înainte forma de scriere va fi schimbată. Potrivit oamenilor de ştiinţă, litera „î” se foloseşte doar la începutul şi la sfârşitul cuvintelor, iar în celelalte cazuri se foloseşte litera „â”.

În ordinul Ministerului Educaţiei se menţionează că acesta a fost semnat cu scopul de „a asigura respectarea prevederilor Consiliului Suprem pentru ştiinţă şi dezvoltare tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei”

Ordinul prevede că elaborarea, tipărirea manualelor, ghidurilor metodice, materialelor didactice şi a altor suporturi şi resurse educaţionale se va efectua cu respectarea normelor ortografice de scriere a lui „â” şi „sunt” în limba română. Ordinul intră în vigoare din momentul semnării.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.18 16:38 Litera
    Asa si trebue!
  2. 2016.10.19 11:47 titus
    Lucrul ăsta trebuia neapărat de făcut acum - în plin an de învățământ. Reguli noi - manuale vechi. Dar - ”Uniți pentru unire!” - asta contează. Dacă nu câștigă alegerila, s-ar pute întîmpla ca ordinul să fie anulat...
  3. 2016.10.19 11:49 stirbu
    Bravo, Corina! Mihail Fidorovici pregătește un premiu. Încă un PAS spre unire!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.