Cultură şi sport

CUNOSCUTUL ACTOR ȘI REGIZOR ION UNGUREANU VA FI ÎNMORMÂNTAT LA CIMITIRUL CENTRAL DIN CHIŞINĂU

30 ianuarie, 2017

Cunoscutul actor și regizor Ion Ungureanu va fi înmormântat marţi la Cimitirul Central din Chişinău. Potrivit agenţiei INFOTAG, Ion Ungureanu s-a stins sin viaţă sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, în urma unei boli incurabile.

Corpul său va fi adus la Chişinău de un automobil special al Serviciului protecţiei Sociale şi Situaţiilor Excepţionale al MAI, care luni dimineaţa a plecat şa Bucureşti. Sicriul cu corpul neînsufleţit va fi adus la biserica Sfânta Teodora de la Sihla, unde seara va avea loc slujba de pomenire. Marţi dimineaţa, sicriul va fi depus la Palatul Naţional pentru ca toţi doritorii să îşi poată lua rămas bun de la marele actor.

Ion Ungureanu a fost actor şi conducătorul artistic al teatrului „Luceafărul” şi a jucat în 25 de filme artistice. În 1964-1971 a fost prim-regizor al teatrului „Luceafărul”, din 1972 – regizor la Teatrul Mic din Moscova, în 1977-1989 – regizor la Teatrul Central al Armatei Sovietice.

A fostul unul din cei 278 de deputaţi ai primului Parlament care au votat şi pentru proclamarea independenţei Republicii Moldova. Din 1990 şi până în 1994 a fost ministru al Culturii. Graţie eforturilor lui Ion Ungureanu, în centrul Chişinăului a fost reinstalat monumentul lui Ştefan cel Mare. Primăria Chişinău a anunţat pe site-ul său că va propune Consiliului municipal ca o stradă sau o instituţie din Chişinău să poarte numele lui Ion Ungureanu – „ex-ministru al Culturii, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, unul din fruntașii Mișcării de renaștere națională”. Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Preşedintelui Igor Dodon să decreteze ziua de 31 ianuarie drept zi de doliu.

În 1989 a fost distins cu titlul de Artist al Poporului din R.S.S. Moldovenească. În 2012 fost distins cu Ordinul Republicii.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.