Cultură şi sport

​GUVERNUL A DECIS SĂ PREMIEZE SPORTIVII CU PERFORMANŢE REMARCABILE LA JOCURILE OLIMPICE DE LA RIO DE JANEIRO

02 februarie, 2017

Din fondul de rezervă al Guvernului va fi alocată suma de 3,95 mil. lei pentru premierea sportivilor care au obţinut performanţe remarcabile la Jocurile Olimpice din oraşul Rio de Janeiro. Potrivit agenţiei INFOTAG, o decizie în acest sens a fost luată miercuri de Executiv.

Astfel, sportivii Zalina Margieva şi Alexandru Şpac, care s-au clasat pe poziţia a cincea, vor primi câte 600 mii lei fiecare, halterofilul Sergiu Cechir, care a ocupat locul şase – 400 de mii, iar Larisa Marinenkova, care a fost a şaptea în clasamentul final – 300 de mii de lei. Potrivit hotărârii de guvern, vor fi premiaţi şi antrenorii şi personalul medical al sportivilor.

Totodată, premierea sportivului Serghei Tarnovschi, medaliat cu bronz la proba de canoe simplu, a fost amânată până la confirmarea rezultatelor finale de către Federaţia Internaţională de Canoe. El a avut cel mai bun rezultat printer sportivii moldoveni, însă după competiţii a fost suspectat de doping. Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS) al Moldovei şi federaţia de profil resping categoric posibilitatea că Tarnovschi ar fi folosit substanţe interzise. Federaţia Internaţională de Canoe încă nu a luat o hotărâre în privinţa lui Tarnosvschi.

În legătură cu aceasta a tot fost amânată şi hotărârea privind remunerarea sportivilor. La începutul anului, Ministerul Tineretului şi Sportului a explicat că Guvernul a decis să premieze sportivii printr-o hotărâre de guvern, de aceea ministerul nu îi poate premia aparte pe sportivi. Totodată, ministerul a făcut referinţă la precedentele când sportivii moldoveni erau premiaţi, iar apoi medaliile le erau retrase din cauza dopingului, însă banii primi de la Guvern nu mai erau restituiţi.

În acelaşi timp, la balul olimpicilor, Serghei Tarnovschi a fost declarat drept cel mai bun sportiv al Moldovei în anul 2016. El a primit din partea CNOS un apartament în Chişinău.

Republica Moldova a fost reprezentantă la cea de a XXXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară şi la cea de a XV-a ediţie a Jocurilor Paraolimpice de 26 sportivi.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.