Cultură şi sport

​MARŞUL UNIRII A ADUNAT LA CHIŞINĂU CÂTEVA SUTE DE UNIONIŞTI

27 martie, 2017

Duminică, marşul de comemorare a Unirii Basarabiei cu România a adunat la Chişinău câteva sute de unionişti. Potrivit agenţiei INFOTAG, unioniştii au mers pe bulevardul Ştefan cel Mare, de la Academia de ştiinţe până în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ei purtau drapelul României, cu o lungime de 100 de metri, care a fost desfăşurat în centrul Chişinăului. Marşul a fost binecuvântat de preoţii de la Mitropolia Basarabiei.

Unioniştii au scandat: „România n-a avut graniţă la Prut!”, „Basarabia – pământ românesc!”, „Chişinău şi Bucureşti – două inimi gemene!”.

Liderul asociaţiei unioniste „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP), Vlad Bileţchi, a spus în timpul marşului că pentru „unirea cu patria” trebuie depăşit ego-ul politic, iar liderii partidelor politice trebuie să fie uniţi.

„Mă bucur că am reuşit să le întindem mâna oamenilor cu inimă română. Aşa trebuie să fie fiecare sărbătoare, deoarece dușmanii vor încerca să ne dezbine, iar oamenii aşteaptă unirea de la noi”, consideră el.

Bileţchi a mai spus că ODIP şi-a schimbat denumirea în Asociaţia „Unirea”.

La marş au participat deputaţi, politicieni şi activişti ce pledează pentru unire. Printre aceştia au fost preşedinta Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului „Dreapta”, Ana Guţu, deputata Partidului Liberal Democrat, Maria Ciobanu.

La eveniment nu au participat reprezentanţii Partidului Liberal, care desfăşoară luni propriile acţiuni cu ocazia Zilei unirii. Dimineaţă, înainte de şedinţa operativă a Primăriei Chişinău, ei au desfăşurat un flashmob în faţa primăriei. Ei i-au solicitat primarului Dorin Chirtoacă să schimbe denumirea bulevardului Moscovei în bulevardul Unirii.

Pe parcursul zilei, Partidul Liberal va desfăşurat un marş, o şedinţă festivă şi alte activităţi. Seara, la teatrul „Ginta Latină” din Chişinău, va avea loc concertul „Uniţi pentru unire”, la care sunt invitaţi toţi doritorii.

Totodată, la iniţiativa Asociaţiei „Unirea” şi a Congresului pedagogilor, în mai multe instituţii de învăţământ va fi arborat tricolorul românesc.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.27 13:44 Simion
    UNIREA - esire pentru moldoveni si gagauzii...
  2. 2017.03.27 13:46 Silvica
    Cam putin a esit unionistii la mars...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.