Cultură şi sport

​LA CHIŞINĂU A FOST LANSATĂ CEA DE-A DOUA ETAPĂ A CAMPANIEI NAŢIONALE "NE VEDEM LA BIBLIOTECĂ"

27 martie, 2017

În Moldova a fost lansată cea de-a doua etapă a campaniei naţionale "Ne vedem la bibliotecă". Potrivit agenţiei INFOTAG, în cadrul noii etape a campaniei vor fi promovate serviciile oferite de bibliotecile publice locale.

Directorul Programului "Novateca", Evan Tracz, a menţionat că în ultimii cinci ani, graţie programului au fost echipate mai mult de 1000 de biblioteci publice din ţară, iar angajaţii bibliotecilor au fost instruiţi să folosească noile tehnologii.

"În anul 2016 s-a desfăşurat prima etapă a campaniei "Ne vedem la bibliotecă". Scopul acesteia a fost să sensibilizăm publicul. La cea de-a doua etapă deja toate activităţile vor fi realizate mai mult de către biblioteci", a spus directorul Programului "Novateca".

Începând cu luna aprilie, bibliotecile din întreaga ţară vor începe să promoveze serviciile din diverse domenii pe care le oferă.

"Prima lună a campaniei va fi dedicată incluziunii digitale. Suntem fericiţi că pe parcursul acestei luni vom avea un partener. Este vorba despre Daac System Integrator, care va organiza diverse treninguri de securitate online şi securitate cibernetică", a spus Evan Tracz.

Directorul Programului "Novateca" a explicat că pe parcursul următoarelor luni vor fi abordate diverse tematici, printre care familia, educaţia nonformală pentru copii şi tineri, sănătate, agricultură şi creştere economică.

"Pe parcursul fiecărei luni, bibliotecile vor promova serviciile dedicate acestor tematici, care sunt solicitate de către membrii comunităţii. Programul "Novateca", în colaborare cu Ministerul Culturii şi Biblioteca Naţională, va oferi tuturor bibliotecilor din RM materiale promoţionale, cu ajutorul cărora acestea vor promova serviciile respective. În fiecare localitate din Moldova există o bibliotecă publică şi suntem mândri că împreună am ajutat ca fiecare dintre aceste biblioteci să ofere fiecărui cetăţean acces la internet, idee, educaţie şi oportunităţi noi", a spus el.

Potrivit lui, bugetul programului este compus din două puncte. Peste $4 mil. au fost investiţi în echipare şi dotarea cu tehnologii noi, iar aproximativ $4-5 mii au fost investiţi în fiecare bibliotecă locală.

Viceminstrul Culturii, Igor Şarov, a sus că, în anul 2016, Programul "Novateca" a continuat activitatea cu Ministerul Culturii pe cele patru direcţii principale de dezvoltare: probleme legate de retehnologizare, instruirea bibliotecarilor, relaţiile cu autorităţile locale şi cele centrale.

"Începând cu anul 2016, fiecare a doua bibliotecă publică din RM a beneficiat de echipament modern şi instruiri pentru bibliotecari. În total, 866 de biblioteci au fost dotate cu peste 2843 calculatoare. Peste 850 de bibliotecari au fost instruiţi în cele 35 ce centre ce excelenţă, care au fost deschise în toate raioanele Moldovei", a spus el.

INFOTAG precizează: Programul "Novateca" este realizat în Republica Moldova cu sprijinul Fondului Bill şi Melinda Gates în parteneriat cu USAID. Programul are scopul de a facilita transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în instituţii comunitare vibrante. (Pentru mai multe detalii accesaţi site-ul programului - www.novateca.md).

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.27 18:35 Victoria
    Pentru Moldova ca tara independente asta este super si minunat!!!
  2. 2017.03.27 18:37 Svetlana
    Acum vizitatorii biblioteci sa creasca si sa dubleaza macar...
  3. 2017.03.28 08:12 Ludmila
    Aproape de $5 000 000 a primit bibliotecele noastre, ce este bie.
  4. 2017.03.28 08:14 Svetlana
    Si in asa proecte are nevoe Moldova noastra.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.