Cultură şi sport

​MINIŞTRII DE EXTERNE DIN CSI VOR ADOPTA O DECLARAŢIE PRIVIND NEADMITEREA DISCRIMINĂRII FAŢĂ DE CREŞTINI ŞI MUSULMANI

07 aprilie, 2017

Vineri, Consiliul Miniştrilor de Externe ai ţărilor Comunităţii Statelor Independente (CSI) se întruneşte la Taşkent, unde va adopta o declaraţie comună privind neadmiterea discriminării şi intoleranţei faţă de creştini, musulmani şi reprezentanţii altor confesiuni.

Potrivit agenţiei INFOTAG, la reuniune, Moldova va fi reprezentată de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, care a sosit în ajun la Taşkent şi a participat la consultările politice moldo-uzbece.

Această reuniune va fi primul eveniment politic de amploare dintre cele planificate pentru anul 2017 în cadrul preşedinţiei Rusiei în CSI. Declaraţia comună reflectă abordările comune ale statelor membre CSI faţă de această problemă actuală pentru comunitatea mondială şi este adoptată la iniţiativa Federaţiei Ruse.

Potrivit unui comunicat al MAE rus, agenda de lucru a reuniunii include şi alte subiecte ce cuprind „direcţiile cheie de activitate a Comunităţii”. În cadrul reuniunii, şefii Ministerelor de Externe vor face schimb de opinii pe marginea problemelor regionale şi internaţionale actuale, problemelor de dezvoltare a cooperării în formatul Comunităţii, vor aproba documente în vederea consolidării cooperării în domeniile cultural, militar şi al organelor de drept.

În urma reuniunii, un şir de proiecte adoptate vor fi examinate de Consiliul Şefilor de Guverne CSI (26 mai) şi Consiliul Şefilor de State CSI (11 octombrie).

Un subiect tradiţional important, care este examinat în mod regulat în marja Consiliul Miniştrilor de Externe ai CSI, este cooperarea în domeniul organelor de drept. Demnitarii urmează să aprobe un şir de documente în vederea aprofundării cooperării în acest domeniu. Printre acestea se numără proiectele conceptului de cooperare în domeniul contracarării legalizării veniturilor obţinute ilegal, finanţării terorismului şi distribuirii armamentului de distrugere în masă; hotărârea privind modificarea Statutului cu privire la Biroul pentru coordonare a luptei cu crima organizată şi alte tipuri de infracţiuni periculoase pe teritoriul statelor membre CSI, precum şi protocolul privind procedura de transmitere a stupefiantelor, substanţelor psihotrope şi precursorilor, armelor de foc şi componentelor acestora, muniţiilor, substanţelor explozive şi dispozitivelor explozive ce reprezintă dovezi în dosarele penale. Adoptarea acestor documente este condiţionată de necesitatea reacţionării oportune la perfecţionarea măsurilor urgente de luptă cu ameninţările teroriste.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.