Cultură şi sport

LA CHIŞINĂU AU FOST FĂCUT BILANŢUL PROIECTULUI DEDICAT TABEREI REGELUI SUEDEZ DE LA VARNIȚA

24 mai, 2017

Marţi, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc conferința internațională „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varnița. Restaurarea memoriei”.

Surse din cadrul Ministerului Culturii au relatat pentru INFOTAG că evenimentul face parte din programul acțiunilor în cadrul proiectului „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varnița – valorificare și promovare”, care a fost lansat la 1 aprilie 2016.

Conferinţa a fost organizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Ambasada Suediei în RM, asociația obștească „Femeie. Speranță, Viitor” (Varnița), Muzeul Armatei din Suedia (Stockholm), Ambasada Republicii Moldova în Suedia.

Potrivit viceministrului Culturii, Gheorghe Postică, în cadrul proiectului de la Varnița au fost realizate până în prezent mai multe acțiuni, precum expoziții muzeale, monografii, proiecte de cercetare științifică, a fost reconstruit monumentul consacrat regelui Carol al XII-lea, au fost realizate lucrări de conservare a patrimoniului și de amenajare a terenului.

„Ne bucurăm că cercetările realizate anul trecut de colegii de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au scos în evidență artefacte cu referință la Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea. Sperăm că proiectul va avea succes și în final vom avea un muzeu în aer liber, un obiectiv de patrimoniu cultural, care va contribui la păstrarea bunelor relații dintre Suedia și Republica Moldova”, a spus el.

În cadrul conferinţei, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost prezentată o expoziție de fotografii ce reflectă cronologic, prin fotografie și documente, procesul de valorificare științifică și publică a sitului. Participanţii la conferinţă au vizitat situl istori, au luat cunoştinţă de rezultatele proiectului şi au discutat despre identificarea surselor financiare pentru continuarea acestuia.

Situl istoric de la Varnița datează de la începutul secolului al XVIII-lea, când în 1709, după înfrângerea suferită în bătălia de la Poltava, regele Suediei, Carol al XII-lea, împreună cu circa 1000 de militari, s-a retras şi s-a aşezat la Bender, apoi la Varniţa, s-a aflat până în 1713. În 1925, în memoria aflării regelui suedez la Varniţa, pe locul fostei tabere este ridicat un obelisc.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.05.24 15:15 Grigirii
    Nu este clar, cum rusii a dat voia si posibilitatea ca Karl sa intoarcea acasa peste trei ani?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.