Cultură şi sport

CENTRUL DE CREAȚIE POPULARĂ DIN ESTONIA VA PARTICIPA LA EXPOZIŢIA PORTULUI POPULAR ÎN MOLDOVA

26 iunie, 2017

Centrul de creație populară din Tallin (Estonia) va prezenta în premieră costume estoniene de nuntă în cadrul celei de-a doua ediţii a expoziţiei portului popular în Moldova.

Surse din cadrul Ministerului Culturii au relatat pentru INFOTAG că expoziţia va avea loc cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular, pe 25 iunie, la Muzeul Naţional de Etnografie și Istorie Naturală.

„Portul popular este o parte importantă patrimoniului cultural, care arată măiestria meşterilor populari. Broderiile de pe costume vorbesc despre tradiţiile strămoşeşti ale poporului nostru”, consideră ministra Culturii, Monica Babuc.

Vizitatorii muzeului vor avea posibilitate să vadă mai multe colecţii de costume populare ale designerilor autohtoni ce au adoptat stilul etnofolcloric. Ambasadele din Moldova, de asemenea, au pregătit expoziţii cu costume populare din ţările lor.

La eveniment vor evolua interpreţi şi colective artistice de muzică populară, iar vizitatorii vor putea participa la ateliere de creaţie şi să cumpere obiecte hand-made.

La inaugurarea Zilei Naționale a Portului Popular vor participa ministra Monica Babuc, directorul USAID Moldova, Karen R. Hilliard, şi directorul Centrului de Cultură Populară din Estonia, Aivi Lintnermann.

Ziua Națională a Portului Popular este organizată de Ministerul Culturii în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Uniunea Meşterilor Populari, Casa portului popular „Casa Cristea” și cu suportul partenerului strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (SIDA).

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.26 13:25 Fima
    Pentru a pastra traditiile moldoveneasca este foarte si foarte NECESAR chesta asta.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.