Cultură şi sport

FREEDOM HOUSE: NOUA LEGE CU PRIVIRE ONG AR PUTEA AFECTA GRAV DEZVOLTAREA DEMOCRAŢIEI ÎN MOLDOVA

07 august, 2017

Modificările operate la Legea cu privire la organizațiile neguvernamentale (ONG), propuse de Ministerul Justiției, ar putea „afecta grav dezvoltarea democrației în Republica Moldova”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, aceasta este opinia expertului organizaţiei americane Freedom House, Gina Lentayn, care îşi exprimă temerea că adoptarea modificărilor care nu sunt coordonate cu comunitatea de experți, vor limita finanţarea ONG-urilor din surse de peste hotare (mai mult de 90% din organizaţiile neguvernamentale din Moldova depind de această finanţare).

Expertul afirmă că „de asemenea, vor fi grav afectate organizațiile care desfăşoară activităţi politice, având în vedere că acestea nu vor putea utiliza “mecanismul de 2%”, care prevede că cetățenii pot depune până la 2% din valoarea impozitului pe venit ONG-urilor sau organizațiilor religioase”.

Gina Lentayn a menționat că „deja 75 de ONG-uri din Moldova au făcut un apel către autorități pentru ca respectivele modificări să fie reevaluate”. De asemenea, faţă de noile modificări şi-au exprimat îngrijorarea OSCE, Comisia de la Veneția, Consiliul Europei și mai multe țări din UE, precum și USAID. Toţi şi-au exprimat opinia că „proiectul se bazează pe o lege din Rusia, care restricționează activitățile ONG-urilor”.

Șefa misiunii USAID în Moldova, Karen Hilliard, consideră că „intrarea în vigoare a noilor modificări va transforma Moldova într-o țară a represiilor”.

Ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller, este de părere că, „modificările Ministerului Justiției contravin principiilor și standardelor Uniunii Europene”.

„Societatea civilă joacă un rol important într-o societate democratică, iar activitățile sale nu pot fi limitate”, a precizat ea.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.