Cultură şi sport

AUTORITĂȚILE POLONEZE VOR RESTAURA CAPELA DE LA CIMITIRUL CATOLIC DIN CHIȘINĂU

09 august, 2017

Meşterii şi arhitecți polonezi, cu sprijinul guvernului de la Varşovia, vor restaura Capela familiei Ohanovici, construită în anul 1913, la cimitirul catolic din Chișinău, aflată în proces de degradare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, cu referire la informaţile oferite de ambasada Poloniei la Chişinău, „reconstrucția Capelei va avea loc în cadrul proiectului semnat acum trei ani între Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional al Poloniei, Primăria municipiului Chișinău și Ambasada Republicii Polonia în Moldova.

„Capela reprezintă un monument istoric aflat pe mormintele familiei Ohanovici, care a fost unul dintre proprietarii Complexului Mândâc din nordul Moldovei. Capela se află într-o stare avariată și poate fi salvată doar prin munca specialiștilor. Piatra funerară este unică, nu mai vedem așa ceva în altă parte”, a spus însărcinatul cu afaceri al Poloniei în Moldova Jerzy Stankiewicz, la ceremonia de lansare a lucrărilor de reabilitare.

Potrivit reprezentantului polonez al Patrimoniului Național al Poloniei, Mihail Michalski, „echipa lucrează la restaurarea monumentelor funerare în Moldova din anul 2015“.
„În acest interval de timp, au fost restaurate trei morminte, iar în cadrul cooperării cu autoritățile moldoveneşeti este planificată reconstrucţia a 70 monumente, câte 4-5 pe an. Pe măsura sporirii volumului de lucru, va creşte şi numărul forţei de muncă. Aceste pietre funerare sunt adevărate opere de artă. Mă bucur că autoritățile moldovene nu uită de polonezii care au trăit pe aceste meleaguri”, a spus el.

„INFOTAG” precizează: La cimitirul catolic din Chișinău sunt circa 3 mii de morminte, dintre care 1,5 mii ale polonezilor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.