Cultură şi sport

MAJORITATEA REPREZENTANȚILOR MASS-MEDIA RECUNOSC CĂ PRESA CONSTITUIE UN INSTRUMENT IMPORTANT DE MANIPULARE

11 august, 2017

Presa constituie un instrument important de manipulare, - aceasta este opinia a 76% de respondenți a sondajului, realizat de Compania iData la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent din Moldova.

Potrivit agenției INFOTAG, în studiu publicat cu genericul „Ce crede presa despre presă, în cifre”, se menționează că sondajul a fost realizat pe un eşantion de 200 de surse media, inclusiv, portaluri online, tv, radio, reviste, ziare şi agenţii de presă din Chişinău şi din regiuni (fără zona transnistreană), publice şi private.

Circa 52,7% din reprezentanţii instituţiilor media consideră că „presa acționează în interesele partidelor politic, ci nu a societății”.

„De asemenea, jurnaliștii cred că televiziunea este cel mai puţin independentă în relatarea subiectelor politice (59,5%), presa scrisă (37,2%) și portaluri on-line (33,8%). Circa 43,5% cred că pe piața media există o concurență absolut neloială”, se relatează în studiu.

Majoritatea respondenților (57,4%) au apreciat ca fiind mic gradul de respectare a principiilor profesionale şi deontologice în jurnalism.

Circa 52% consideră că articole analitice, investigaţiile şi comentariile au o calitate medie.

Cu toate acestea, presa îşi vede rolul important în dezvoltarea democrației (98,5%), educației (90,5%) și economiei (93,5%).

Autorii studiului au concluzionat că deşi catalogată mai degrabă ca fiind echidistantă, presa constituie şi un instrument important de manipulare. Totodată, potrivit studiului televiziunea este cea mai dependentă de factorul politic, rezistând cel mai puţin presiunilor din partea partidelor sau a puterii politice în relatarea subiectelor politice, iar portalurile online sunt cel mai puţin dependente de factorul politic.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.