Cultură şi sport

MOLDOVA A URCAT TREI POZIȚII ÎN CLASAMENTUL „INDICELE MONDIAL AL PĂCII”

15 august, 2017

Republica Moldova este situată pe locul 62 din 163 țări în clasamentul Global Peace Index, publicat luni de către Institute for Economics and Peace. Astfel Moldova și-a îmbunătățit rezultatul cu trei poziții, situându-se anul trecut pe locul 65.

Potrivit agenției INFOTAG, indicele rezultă din 23 de indicatori, care iau în considerare atât conflictele pe plan intern (indicatori, cum ar fi rata de crime comise, nivelul la infracțiuni în societate), cât și extern (numărul de conflicte externe, rolul lor și durata). Pentru fiecare indicatori o țară poate obține cel mult cinci puncte, dar cu cât mai puține puncte obține o țară cu atât aceasta este considerată mai pașnică. Deci, Moldova a obținut doar 1,3 puncte în militarism, 1,8 puncte în conflicte armate interne și externe și 2,4 puncte la siguranța publică. Indicele total constituie 1.938.

Cea mai pacifistă este considerată este Islanda, care este lider în clasamentul „Indicele mondial al păcii” din anul 2008. Aceasta este urmată de Noua Zeelandă, Portugalia, Austria, Danemarca, Republica Cehă, Slovenia, Canada și Elveția. La sfârșitul clasamentului s-au poziționat Irak, Afganistan și Siria.

România s-a clasat pe locul 25. Ucraina ocupă locul 154, iar Federația Rusă și-a menținut poziția din anul precedent, ocupând locul 151.

Autorii studiului au menționat că pe parcursul anului 2016 nivelul de siguranță în lume a sporit. Cu toate acestea, pe parcursul ultimelor zece ani acesta s-a micșorat semnificativ. Potrivit estimărilor lor, costul violențelor în lume a ajuns la $14,3 trilioane sau 12,6% din PIB-ul global.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.08.18 12:28 Bivol
    Incet si incet chind noi sa fim primii in top.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.