Cultură şi sport

TINERII PAS CONSIDERĂ CĂ GUVERNUL ACŢIONEAZĂ ILEGAL ÎN PRIVINŢA STUDENŢILOR BUGETARI

06 septembrie, 2017

Reprezentanţii aripei de tineret a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS Youth) consideră că Guvernul acţionează ilegal în privinţa studenţilor care au învăţat la buget.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PAS Youth, Dan Perciun, a spus că Guvernul îi obligă pe studenţii la buget la toate specialitățile să lucreze trei ani în unitățile unde vor fi repartizați după absolvire, iar în caz de refuz, ei sunt obligaţi să întoarcă statului costul studiilor”.

„Un astfel de mecanism este ilegal, abuziv şi nefuncțional în condiţiile actuale”, consideră el.

Potrivit secretarului PAS Youth, Artur Mija, hotărârea de guvern din 2001 „contravine Codului Educaţiei RM, deoarece conţine un contract-tip, care nu este prevăzut în legislaţie”.

„De asemenea, hotărârea de guvern contravine în mod expres articolului 86 din Codul Educației, care stipulează că raporturile dintre student și instituția de învățământ se reglementează prin „contract de studii”. Hotărârea nu prevede o metodologie de calcul, studentul fiind pus în situația să semneze contractul fără a ști ce sumă ar urma să restituie statului. În plus, nici contractul, nici hotărârea nu descriu mecanismul de repartizare. Astfel, un student din Chişinău poate fi repartizat la Soroca, un student originar din Cahul poate fi repartizat la Orhei, iar despre aceasta el află abia la absolvire. De asemenea, studentul nu este înştiinţat ce loc de muncă anume va primi, în ce instituţie va lucra şi ce salariu va avea”, a menţionat el.

În opinia membrilor PAS, „în loc să creeze locuri de muncă bine plătite, Guvernul se ocupă de şantajarea tinerilor”. Ei au menţionat că vor expedia un demers oficial către Guvernul Republicii Moldova cu solicitarea de a abroga hotărârea de guvern.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.09.06 18:02 David
    Totul sa arata prea artificial, nu este real in primul rind asa grija care vine de la PAS.
  2. 2017.09.06 18:04 Trofim
    Se vada ca metoda este straina da la noi in Moldova asa ceva nu da roada buna.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.