Cultură şi sport

CCI A PREMIAT ÎNVINGĂTORII CONCURSULUI VINURILOR DE CASĂ „POLOBOCUL DE AUR 2017”

09 octombrie, 2017

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a premiat învingătorii concursului vinurilor de casă „Polobocul de Aur 2017”. Ceremonia de premiere a avut loc duminică, la Chişinău, în timpul serbării Zilei naţionale a vinului.

Surse din cadrul CCI au relatat pentru INFOTAG că la concurs au concurat peste 500 de vinuri de casă, însă la etapa republicană au ajuns 104 mostre. Câştigătorii au fost desemnaţi de un grup de degustători profesioniști.

Premiul mare – un butoi de 100 de litri – i-a fost acordat lui Tudor Arhip din satul Sadova, raionul Călărași, la categoria „vin alb” din soiuri tehnice din roada anului 2016, la categoria „vin roşu” câştigător a devenit Tudor Șeptelici din Ungheni, iar la categoria „vin rose” premiul i-a fost decernat lui Andrei Pohilenco din Căușeni. La nominalizarea „Vin tânăr din soiuri hibride” a câştigat Valentin Suruceanu din satul Cojușna, raionul Strășeni. La nominalizarea „Vin de casă din anii trecuţi păstrat mai mult de un an” premiul i-a fost acordat lui Timofei Pogor din satul Văzieni, raionul Ialoveni, şi lui Ivan Mese din Ceadîr-Lunga. La nominalizarea „Vin de desert” au fost premiaţi Mihail Sava din satul Costești, raionul Ialoveni, şi Ion Nicolenco din Căușeni.

Concursul este organizat anual începând cu anul 2002. Pe parcursul celor 15 ediții au fost prezentate peste 7300 de mostre de vin, dintre care peste 150 au devenit învingătoare.

Surse din cadrul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului au relatat pentru INFOTAG că în cadrul Zilei naţionale a vinului, oenologul anului au fost declarat Vladimir Hmelevschi de la compania „Vinuri de Comrat”.

La ceremonia de premiere el a spus că „un bun oenolog trebuie să fie responsabil de ceea ce produce. Vinul este ca un copil, de care trebuie să ai grijă zi de zi, pentru ca să nu își piardă din calități”.

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” a fost oferită lui Eugen Pîslaru „pentru merite deosebite în dezvoltarea durabilă a industriei vitivinicole, promovarea și implementarea reformelor cu impact asupra relansării filierei vitivinicole”. Această medalie a fost acordată şi companiilor „Kara Gani” și „Winetours Moldova” pentru merite deosebite în domeniul dezvoltării și promovării oenoturismului.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.09 17:38 Stas
    Este foarte bine ca noi pastrem traditiile si obiceiuri...
  2. 2017.10.09 17:42 Alexei
    Premii din partea statu trebue sa fie mai mari si mai mascati!!!
  3. 2017.10.09 17:46 Ana
    ... peste 500 de vinuri de casă - asta este o dovada ca ramura este viabila si puternica.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.