Cultură şi sport

PARLAMENTUL VA GĂSI O MODALITATE DE A SCUTI BISERICA DIN VULCĂNEŞTI DE PLATA TAXELOR VAMALE PENTRU IMPORTUL CLOPOTELOR

27 octombrie, 2017

Parlamentul a promis să găsească o modalitate de a scuti biserica din Vulcăneşti de plata taxelor vamale pentru importul clopotelor. Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în şedinţa Legislativului, deputaţii au convenit să includă proiectul de lege respectiv în ordinea de zi pentru săptămâna viitoare, chiar dacă Partidul Socialiştilor (PSRM) a propus ca iniţiativa să fie examinată astăzi.

Deputatul PSRM, Fiodor Gagauz, a spus că trebuie susţinută construirea bisericii. Potrivit lui, clopotele au fost deja cumpărate de către un sponsor, costul lor este de aproximativ 430 mii. lei ($25 mii), iar suma taxelor vamale este de aproximativ 200 de mii lei.

Deputatul din partea Partidului Democrat (PDM), Dumitru Diacov, a spus că „Guvernul a dat aviz negativ la proiectul de lege, dar trebuie găsite soluții pentru toate aceste situații, pentru a nu rezolva fiecare problemă în parte”.

El a menționat că şi Guvernul s-a pronunţat pentru rezolvarea problemelor similare de susţinere a bisericilor nu în mod excepțional, ci în mod permanent.

„De fiecare dată ne eschivăm de la lege pentru a scuti bisericile de plata taxelor vamale. Nu este corect aşa, toată lumea trebuie să respecte legea, iar pentru a ajuta bisericile, trebuie să găsim un alt mecanism care va funcționa pentru toată lumea”, a spus Diacov.

Deoarece Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe nu a reuşit să discute proiectul de lege, iar Guvernul a dat aviz negativ, Diacov a cerut ca fracţiunea PSRM să nu insiste asupra includerii proiectului de lege pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, ci să fie amânată pentru săptămâna viitoare. În caz contrar, inițiativa va fi respinsă, ceea ce va crea dificultăți pentru rezolvarea acestei probleme.

Deputații din Partidul Liberal au încercat să înceapă o dezbatere asupra istoriei, precum că „strămoșii socialiștilor care au furat clopotele din Moldova în timpul ocupației sovietice, acum vor să le întoarcă”, dar președintele Parlamentului, Andrian Candu, a cerut deputaţilor să nu se abată de la subiect.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.