Cultură şi sport

SÂMBĂTĂ VA AVEA LOC ADUNAREA FESTIVĂ DEDICATĂ UNEI ANIVERSARI PE CARE O PARTE DIN ISTORICI O CONSIDERĂ „O SĂRBĂTOARE ÎNDOIELNICĂ”

29 noiembrie, 2017

Sâmbătă, 2 decembrie, va avea loc adunarea festivă dedicată aniversarii a 100-a a proclamării Republicii Democratice Moldovenești (RDM). Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat pe pagina sa de facebook Preşedintele Igor Dodon.

Potrivit lui, acesta este „un eveniment de importanță majoră pentru noi toți, pentru poporul moldovenesc și pentru stat”.

„În cadrul evenimentului vor fi organizate mai multe expoziții și acțiuni dedicate evenimentului, inclusiv premiera episodului II al filmului televizat „Istoria Moldovei”, în care este prezentată perioada de la întemeierea Ţării Moldovei până la Acordul de pace de la București din anul 1812. La eveniment vor participa oficialități, reprezentanți ai societății civile, ai corpului diplomatic acreditat în țară cât și peste hotare, experți și alți invitați din străinătate”, a menţionat Dodon.

La începutul lunii octombrie, Preşedintele a creat un grup de lucru privind organizarea și desfășurarea acestui eveniment. El a subliniat atunci că „marcarea a 100 de ani de la proclamarea RDM este de o importanță pentru continuitatea statalității poporului moldovenesc, în contextul istoric și etnic al devenirii lui ca națiune”.

Parlamentul și Guvernul nu și-au delegat reprezentanții la comisie și nu au susținut inițiativa Președintelui, iar unii experți și istorici au criticat-o. Potrivit istoricilor, această dată este „îndoielnică pentru statalitatea Moldovei și poate fi marcată doar de susținătorii unirii Republicii Moldova cu România”.

Republica Democratică Moldovenească a fost un stat a cărui autonomie față de Imperiul Rus a fost proclamată la 2 decembrie 1917 de către Sfatul Țării din Basarabia, organ reprezentativ al populației din regiune. Inițial, RDM a fost declarată parte a unei viitoare Rusii federale, dar la 24 ianuarie 1918 și-a proclamat independența. La 27 martie1918, Sfatul Țării a votat unirea cu România.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.29 14:17 Raisa
    Chiar trei luni a foas asa stat?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.