Cultură şi sport

POSTUL DE TELEVIZIUNE TVR MOLDOVA A DESEMNAT LAUREAŢII PREMIILOR SPECIALE PENTRU ANUL 2017

04 decembrie, 2017

Postul de televiziune TVR Moldova a desemnat laureaţii premiilor speciale pentru anul 2017. Potrivit agenţiei INFOTAG, premiile au fost decernate duminică seara, în cadrul Galei Premiilor „Români pentru români”, cu participarea conducerii TVR şi TVR Moldova.

Laureat al premiului pentru păstrarea Limbii Române a devenit scriitorul Spiridon Vangheli, în vârstă de 85 de ani. Cărţile sale, scrise în limba română, sunt citite de generaţii întregi de copii în diferite ţări ale lumii, fiind traduse în 41 de limbi. Premiul pentru promovarea Istoriei Neamului a fost acordat scriitorului Iurie Colesnic pentru enciclopedia „Basarabia Necunoscută”. Premiul pentru promovarea şi restaurarea Patrimoniului Cultural Român a fost înmânat directorului Agenţiei pentru Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă. Premiul pentru excelenţă în Artă a fost decernat conducătorului orchestrei populare „Lăutarii”, Nicolae Botgros.

Preşedintele filialei din Moldova a Asociaţiei generale a învăţătorilor din România, Mariana Marin, a primit premiul pentru performanţă în Educaţie. Directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale, Mircea Eşanu, a primit premiul pentru Responsabilitate Socială. La Chişinău, Fondul gestionează asistenţa în mărime de 26 mil. euro, oferită de Guvernul României pentru reconstrucţia a 774 de grădiniţe din Moldova.

Premiul pentru Diasporă a fost decernat Victoriei Dunford. Locuind de mai mulţi ani în Marea Britanie, ea colectează donaţii pentru instituţiile din Moldova unde sunt întreţinuţi copii cu dizabilităţi. Recent, Victoria Dunford a fost premiată cu medalia reginei Marii Britanii „British Empire Medal”.

Premiul pentru tineret a fost înmânat Irinei Guţu, iar compania „Balkan Pharmaceuticals” a obţinut premiul pentru performanţă în Afaceri.

Cuplul Ion şi Doina Aldea-Teodorovici a fost decorat post-mortem. Trofeul a fost înmânat de directorul general al Televiziunii Române, Doina Gradea. Mama Doinei Aldea-Teodorovici, Eugenia Marin, a fost cea care a ridicat premiul. Un alt trofeu post-mortem a fost oferit echipajului SMURD, care în vara anului 2016 a căzut în apropierea satului Haragîş, raionul Cantemir. Premiul a fost ridicat de fondatorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), Raed Arafat.

La cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor TVR Moldova au răsunat cele mai cunoscute hituri ale „Generaţiei în blugi” în interpretarea formaţiei Alex Calancea Band, dar şi a lui Ion Raţa, Cristina Scarlat, Guz, 7 Klase, Tania Cergă, Geta Burlacu. Invitatul special al Galei a fost interpreta română Dida Drăgan.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.