Cultură şi sport

LA FESTIVALUL „MĂRȚIȘOR-2018” VOR PARTICIPA ARTIȘTI DIN 13 ȚĂRI

26 februarie, 2018

Artiști din 13 țări, inclusiv din Italia, Argentina, Georgia, Belarus și Suedia, vor participa la cea de-a 52-a ediție a festivalului internațional de muzică „Mărțișor-2018”, care va avea loc în Moldova în perioada 1-10 martie.

Potrivit agenției INFOTAG, luni, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a spus că festivalul este prilejuit de includerea mărțișorului în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural.

„Mărțișor nu este doar o tradiție frumoasă a poporului nostru, ci și un element de mândrie națională, care ne aduce în patrimoniul cultural al UNESCO. Sărbătoarea Mărțișorului trebuie să aibă un rol important în dezvoltarea și păstrarea patrimoniului cultural național, atât la nivel local, cât și la nivel internațional. Timp de zece zile, în principale săli de concerte din Chișinău vor evolua artiști locali și străini. Programul festivalului include 54 de concerte, dintre care jumătate vor fi prezentate în raioanele Moldovei și patru la Tiraspol”, a spus ministrul.

Potrivit ei, pentru prima dată în cadrul festivalului „Mărțișor”, artiștii moldoveni vor evolua în România, în special, la Iași, la solicitarea autorităților locale.

„În Moldova, festivalul va începe la Palatul Național, cu un concert de amploare al estradei moldovenești, inclusiv Valentina Naforniță, Andrei Jelihovschi, Tatiana Lisnic, Alexandra Conunova. Pe 2 martie, publicul din Moldova va putea aprecia spectacolul de dans al ansamblului ucrainean de dansuri „Pavlo Virsky”, iar pe 3 martie, o trupă din Buenos Aires va prezenta spectacolul de tango „Demon și înger”. În următoarele zile, publicul se va bucura de concertul „Lăutarilor” ai maestrului Nicolae Botgros, concertul „Legendele Retro” cu participarea formației „Samoțvetî” și concertul interpretului italian Andrea Saracina însoțit de Orchestra Națională de Cameră. La muzeele din Chișinău se vor deschide expoziții de sărbătoare”, a spus Monica Babuc.

Festivalul „Mărțișor-2018” se va desfășura cu sprijinul USAID, al guvernelor Suediei, Italiei, Chinei, Cehiei și Georgiei. Bugetul festivalului este de 2,6 mil. lei, din care 1 milion au fost alocați de parteneri, iar guvernul intenționează să recupereze restul banilor din vânzarea biletelor.

INFOTAG precizează: Pe 6 decembrie 2017, mărțișorul a fost inclus în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, în cadrul „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.26 18:23 Liviu
    Ce bine este chind toti sunt gata sa da ajutor Moldovei...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.