Cultură şi sport

NUMĂRUL OFICIAL AL POPULAȚIEI MOLDOVEI VA FI REVIZUIT

02 martie, 2018

Numărul oficial al populației Republici Moldova va fi revizuit anul acesta de către Biroul Național de Statistică (BNS) cu sprijinul UNFPA și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în conformitate cu datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din 2014.

Surse din cadrul BNS au comunicat pentru INFOTAG că, aliniindu-se la recomandările ONU, revizuirea se va efectua până în toamnă și, odată cu aceasta, va fi recalculat nu doar numărul populației cu reședință obișnuită în Republica Moldova (persoanele care locuiesc pe teritoriul țării o perioadă mai mare de 12 luni), dar şi indicatorii principali de statistică demografică, indicatorii macroeconomici, precum PIB pe locuitor, indicatorii specifici de sănătate, educaţie şi piaţa forţei de muncă.

„Procesul de revizuire a numărului populației presupune existenţa informaţiei privind numărul populaţiei la o anumită dată, dar şi a informaţiei privind mişcarea naturală a populaţiei. Cea mai mare provocare în procesul de recalculare a numărului populaţiei este estimarea fluxului anual de emigrare. În acest context, contăm foarte mult pe suportul autorităţilor care deţin date de interes pentru acest subiect, cum ar fi Ministerul Afacerilor Interne”, a spus directorul general al Biroului, Vitalie Valcov.

Potrivit reprezentantei UNFPA în Moldova, Rita Columbia, „datele statistice calitative sunt cruciale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare a țării, satisfacerea nevoilor reale ale populației și realizarea drepturilor cetățenilor”.

Guvernul va dispune de date actualizate pentru elaborarea unor politici publice, bazate pe dovezi, elaborarea Strategiei naţionale de dezvoltare „Moldova 2030” și realizarea progreselor în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Proiectul „Revizuirea indicelor ” Proiectul „Revizuirea indicatorilor populației în baza recensământului din 2014” este susținut de UNFPA și SDC și este planificat pentru perioada februarie 2018 – ianuarie 2019.

INFOTAG precizează: La începutul anului 2014, populația Moldovei, calculată în baza datelor de naștere și de deces, a fost de 3.557 mil. de oameni, cu excepția cetățenilor din stânga Nistrului și municipiul Bender. Conform datelor recensământului general al populației, desfășurat în perioada 12 mai - 25 mai 2014, numărul populaţiei a fost prezentat iniţial de 2.913 mil., iar apoi a fost corectat până la 2.804 mil.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.03 17:21 Fima
    Cred ca suntem deja mai putin ca 3 000 000 de locuitori.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.