Cultură şi sport

PRIM-MINISTRUL MOLDOVEI VA AVEA PROPRIUL SIMBOL NAŢIONAL

27 martie, 2018

Prim-ministrul Republicii Moldova va avea propriul stindard, care este „un simbol național al țării, care reprezintă însemnul personalizat de funcţie al Prim-ministrului şi autoritatea acestuia în calitatea sa de conducător al Guvernului şi al activităţii membrilor acestuia”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, o hotărâre în acest sens a fost publicată marţi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Conform documentului, stindardul Prim-ministrului reprezintă o pânză pătrată, albastră, ce are în mijloc Stema de Stat a Republicii Moldova, a cărei acvilă este de aur, şi are bordură formată din pătrate, în culorile naţionale ale Republicii Moldova, în formula albastru-galben-roşu-galben.

„Cetățenii vor fi obligați să respecte stindardul la fel ca orice simbol al statului. La ceremoniile de arborare a Stindardului Prim-ministrului cu prilejul solemnităţilor, asistenţa va sta în picioare, bărbaţii îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare”, se menţionează în document, care subliniază că „încălcarea premeditată a normelor prezentului Regulament, precum şi profanarea Stindardului Prim-ministrului Republicii Moldova atrag răspunderea în conformitate cu prevederile legislaţiei”.

Originalul Stindardului Prim-ministrului se înmânează prim-ministrului de către Preşedintele țării în ziua depunerii jurământului de către premier şi se păstrează în biroul său de serviciu. Acesta se scoate în public cu prilejul unor ceremonii oficiale deosebit de solemne.

Plăcuţa personalizată a Prim-ministrului Republicii Moldova nou-numit o înlocuieşte pe cea a Prim-ministrului precedent, care, fiind scoasă de pe rampă, este predată în mod solemn spre păstrare în Cancelaria de Stat.

De asemenea, a fost aprobată emblema corporativă a Guvernului, care reprezintă un scut heraldic de tip oval, încărcat, în câmp albastru, cu Stema de Stat a Republicii Moldova, a cărei acvilă este de aur.

Imaginea emblemei poate fi reprodusă pe bunurile mobile (vehicule, tehnică și alte bunuri mobile), diferite însemne heraldice derivate, vexilologice, medalistice, faleristice şi uniformistice, diplome de onoare şi alte distincţii, pe legitimaţiile membrilor Guvernului și angajaților Cancelariei de Stat, în producţia poligrafică, fotografică, video, cinematografică şi electronică a Guvernului, în produsele publicitare, informative şi similare executate la comanda Guvernului, precum şi pe timbre şi plicuri, dar şi pe diverse suvenire.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.27 18:33 David
    Frumos, bine ca Filip a facut asta...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.