Cultură şi sport

SÂMBĂTĂ, ÎN MOLDOVA VA AVEA LOC NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR, DESFĂȘURATĂ SUB EGIDA MINISTERULUI EDUCAȚIEI

18 mai, 2018

Sâmbătă, sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la Chișinău vor avea loc un șir de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor, inclusiv Noaptea Europeană a Muzeelor.

Surse din cadrul Muzeului Național de Artă au comunicat pentru INFOTAG că evenimentul are scopul de a prezenta publicului oferta culturală a muzeelor și a organizațiilor obşteşti.

„La Muzeul Național de Artă, în premieră, va fi prezentată o expoziție de artă interactivă și realitate virtuală. Intrarea în muzeu în această zi va fi gratuită, plus acesta va funcționa până la miezul nopții. La concertul organizat cu acest prilej va evolua Geta Burlacu, elevii Liceului Teoretic „Serghei Rahmaninov” din capitală și cuartetele Select Strings Quartet și Pasione. Cei mai mici iubitori de istorie și muzeologie își pot demonstra talentele într-un atelier de creație”, a spus reprezentanta muzeului, Natalia Popovici.

Muzeul Național de Istorie a pregătit o expoziţie de automobile și motociclete de epocă. La parterul muzeului vor fi derulate proiecții din cadrul ediției speciale a Festivalului Internațional de Film Documentar „Cronograf”, precum și se va desfășura jocul intelectual „Priveşte, înțelege, participă!”. Programul se va încheia cu flashmobul „Muzeu în inima mea”.

Muzeul Național de Etnografie şi Istorie Naturală speră să-i uimească pe vizitatori printr-un program de artă populară și folclor muzical. Aici se vor aduna reprezentanții Uniunii Folcloriştilor din Moldova, vor avea loc expoziții de instrumente populare, rochii de mireasă și haine naționale cu acompanierea muzicală a grupărilor etnofolclorice „Ștefan-Vodă”, „Paparuda”, „Ghermancio”, „Vălence”.

Copiii vor putea participa la concursuri de cunoaștere a naturii și vor face puzzle-uri tematice. În curtea muzeului vor avea loc masterclasuri de confecţionare a bijuteriilor naționale, veselei ceramice și de prelucrare artistică a lemnului.

Pe 19 mai, intrarea în toate muzeele din Chișinău este gratuită.

INFOTAG precizează: Noaptea Muzeelor se desfăşoară în țările europene cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor. Acţiunea a fost inițiată pe 18 mai 1977 de Ministerul Culturii din Franța și Societatea Muzeului Internațional. În Moldova, Ziua Muzeului va avea loc pentru a paisprezecea oară. În republică sunt șase muzee naționale cu 12 filiale, ce dispun de peste 800 de mii de exponate valoroase.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.19 14:57 David
    Cu ajutoru Dumnezeu asa deja vine ca o traditia buna si la noi in Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.