Cultură şi sport

LA CHIŞINĂU A FOST INAUGURATĂ O EXPOZIŢIE INTERNAŢIONALĂ A PLASTICIENILOR ŞI SCULPTORILOR FRANCOFONI

23 mai, 2018

„Unitate în lumină şi diversitate în culori şi forme” – astfel se numeşte expoziţia internaţională a plasticienilor şi sculptorilor francofoni din Republica Moldova, Finlanda și România, care a fost inaugurată în ajun la Muzeul Național de Etnografie şi Istorie Naturală.

Potrivit agenţiei INFOTAG, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a spus la inaugurare că expoziţia Expoziţia se înscrie în lanțul de evenimente organizate în cadrul Anului Francofoniei.

„Francofonia oferă o gamă largă de oportunităţi pentru consolidarea relaţiilor bilaterale cu partenerii externi, dar şi pentru acţiuni comune şi de solidaritate în domeniul promovării drepturilor omului, democraţiei, protecţiei mediului, promovării diversităţii culturale şi lingvistice”, a menţionat el.

Potrivit lui, aderarea Republicii Moldova la Francofonie a permis crearea unor oportunităţi de cooperare şi implementare a numeroaselor proiecte, atât în plan cultural, cât şi în cel social şi educaţional.

„Francofonia nu este nicidecum politica unui stat, cum este percepută de unii, dar o familie mare, care include 84 de state, care promovează diversitatea culturală, apărarea drepturilor omului, dezvoltarea durabilă, și noi trebuie să utilizăm la maxim posibilitățile oferite de Organizația Internațională a Francofoniei (OIF)”, a subliniat ministrul.

La expoziție sunt expuse lucrările artiştilor moldoveni Ecaterina Ajder, Elena Bontea, Valentina Brâncoveanu, Vasile Botnaru, Anatol Danilișin, Elvira Cemortan-Voloșin, Iraida Ciobanu, Iurie Matei, Vasilie Medinski, Gheorghe Negru, Inga Orehova, Natalia Procop, Dumitru Peicev, Eleonora Romanescu, Anatol Rurac, Janne Numella (Finlanda), Aurel Stanciu și Cezar Secrieru (România).

La inaugurarea vernisajului au participat reprezentanți ai Guvernului, misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, conducerea Biroului regional al Organizaţiei internaţionale a Francofoniei pentru ţările Europei Centrale şi de Est și al Alianţei Franceze din Moldova, pictori, sculptori, critici de artă etc.

În cadrul întrevederii cu directorul Biroului Regional pentru ţările din Europa Centrală şi de Est al OIF, Rennie Yotova, şeful diplomaţiei moldoveneşti a menţionat că instituția pe care o reprezintă lucrează la elaborarea unui program nou de acțiuni în cadrul Francofoniei, care va permite utilizarea mai eficientă a oportunităților oferite de OIF statelor-membre, inițierea unor noi proiecte culturale, educaționale sau de alt gen în Republica Moldova.

Rennie Yotova a apreciat prestația Republicii Moldova în cadrul OIF, inclusiv prin participarea activă la diferite activități organizate atât la nivel regional, cât și mondial.

Ea a reiterat disponibilitatea instituției de a organiza cursuri de instruire pentru tinerii diplomați din cadrul MAEIE, oferindu-le posibilitatea de creștere profesională atât pe segmentul diplomatic, cât și alte domenii necesare pentru activitatea în sistem.

În cadrul dialogului, Tudor Ulianovschi și Rennie Yotova au făcut un schimb de opinii privind posibilitățile de extindere a cooperării bilaterale, inițierii unor proiecte comune, inclusiv asupra problemelor care vor fi discutate în cadrul celui de-al XVII-a Summit al Francofoniei, care va avea loc în luna octombrie 2018 în Armenia.

INFOTAG precizează: Republica Moldova a aderat la Organizaţia Internaţională a Francofoniei la summit-ul şefilor de state şi de guverne ale Francofoniei de la Hanoi, în 1997.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.23 15:08 Fima
    Destul de interesant, bravo!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.