Cultură şi sport

ACTIVIȘTI ÎNDEAMNĂ PARLAMENTARII SĂ DONEZE PENTRU REPARAȚIA UNEI ȘCOLI ROMÂNEȘTI DIN RAIONUL TARACLIA

07 iunie, 2018

Asociația obștească „UNIREA – ODIP” a inițiat o campanie de colectare a banilor pentru școala românească din satul Aluatu, raionul Taraclia, care riscă să fie închisă din cauza stării dezastruoase. Joi, activiștii au distribuit în fața Parlamentului la fiecare funcționar câte un pliant informativ despre situația școlii, cu îndemnul să doneze pentru a salva instituția de învățământ.

Solicitat de agenția INFOTAG, liderul asociației, Vlad Bilețchi, a spus că în gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir” învață 50 de elevi, iar la 1 septembrie urmează să vină încă 20 de copii și, din acest motiv, „până la începutul noului an școlar, instituția trebuie să fie renovată”.

„În urmă cu câțiva ani, localnicii au alertat autoritățile, care, din lipsa mijloacelor financiare, au venit cu o soluție: comasarea școlii și a grădiniței românești din localitate. Astfel a luat naștere gimnaziul-grădiniţă „Dimitrie Cantemir”, care a beneficiat mai apoi de peste 2 mil. de lei ajutor din partea României. Dar, întrucât Fondul de Investiții Sociale din Moldova alocă bani doar pentru grădinițe, partea clădirii unde se află școala a fost lăsată de izbeliște. S-a reușit doar repararea acoperișului și schimbarea geamurilor”, a subliniat el.

Asociația a lansat o campanie de colectare a fondurilor pentru reparația curentă a școlii, pentru care este nevoie de 197 de mii de lei.

Acest subiect a fost discutat de către deputați la începutul ședinței Parlamentului. Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Stati, a respins informaţiile precum că nu sunt bani pentru reparația școlii. El a menţionat că Guvernul a alocat acestei instituții de învățământ 3 mil. de lei pentru reparație și alte necesități.

Deputatul Partidului Liberal, Ion Casian, a declarat că este gata să meargă în acest sat pentru a lua cunoștință de situație și „pentru a salva școala românească din satul Aluatu”. Deputatul Partidului Democrat, Corneliu Dudnic, a declarat că în raionul Taraclia nu există școli românești, ci doar moldovenești. După aceasta, discuțiile deputaților au ajuns la denumirea limbii, a liceului și a personalității lui Dimitrie Cantemir, al cărui nume îl poartă instituția de învățământ respectivă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.