Cultură şi sport

JURNALIȘTI DIN REPUBLICA MOLDOVA PARTICIPĂ LA FORUMUL GLOBAL AL MASS-MEDIA, CARE SE DESFĂȘOARĂ LA BONN

12 iunie, 2018

Peste 2 mii de jurnaliști și experți în domeniul mass-media din peste 100 de țări, inclusiv Republica Moldova, participă la Forumul Global al Mass-Media, care se desfășoară la Bonn, Germania, în perioada 11-13 iunie.

Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG prezent la eveniment, în acest an tema principală a forumului este „inegalitățile globale”. Participanții la forum discută asemenea subiecte precum drepturile politice și drepturile omului, dezvoltarea mass-media și concepțiile inovative în domeniul jurnalismului și inegalitățile care există în aceste domenii.

Participanții la forum, care este coordonat de Deutsche Welle, au fost salutați de directorul general al Deutsche Welle, Peter Limbourg. Discursuri au ținut Comisarul European pentru o economie și societate digitală, Mariya Gabriel, ministrul de stat în cadrul Oficiului Federal German, Michelle Muntefering, alți oficiali germani și experți mass-media din mai multe țări.

Mariya Gabriel a vorbit despre importanța educației mediatice și a pluralismului în mass-media.

În prezentarea pe care a avut-o la unul dintre multiplele evenimente organizate în cadrul forumului, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu, a menționat că în Republica Moldova deja sunt întreprinse acțiuni în vederea promovării educației media în rândul copiilor și tinerilor.

„În cadrul unui proiect implementat cu suportul Deutsche Welle Academy, CJI a elaborat în 2015 cursul opțional Educație pentru Media. La momentul actual, elevii claselor a III-IV-a din circa 30 de școli de pe întreg teritoriul RM învață cum funcționează media, ce este pluralismul în mass-media, cum să creeze conținut media și să-l analizeze critic. Un curs similar va fi introdus în viitorul apropiat și pentru clasele gimnaziale”, a spus Nadine Gogu în cadrul prezentării.

Întrebată de corespondentul INFOTAG despre importanța acestui proiect pentru Moldova, Nadine Gogu a precizat că „proiectul ajută elevii să-și dezvolte gândirea critică de la o vârstă fragedă, astfel încât să poată face diferența între adevăr și fals, să înțeleagă că presa îi poate informa, dar și dezinforma”.

Forumul media este organizat cu suportul Ministerului de Externe al Germaniei. Moldova este reprezentată la forum de jurnaliști de la Moldova 1, agenția INFOTAG și CJI.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.13 15:42 David
    Este bine, ca ziaristii din Moldova sa cunosc cum trebue sa duscurca presa si la noi.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.