Cultură şi sport

MOLDOVA ŞI CHINA AU SEMNAT UN ACORD PRIVIND RECUNOAȘTEREA RECIPROCĂ A DIPLOMELOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR

04 iulie, 2018

Moldova şi China au semnat un Acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor din învățământul superior. Potrivit agenţiei INFOTAG, Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor academice în învățământul superior a fost semnat marţi de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, și Ambasadorul Republicii Populare Chineze, Zhang Yinghong.

Ministrul a spus la ceremonie că semnarea acestui document va crea oportunităţi pentru dezvoltarea contactelor interumane și a relațiilor de prietenie dintre ambele state, asigurându-le o dezvoltare durabilă.

„Importanța Acordului rezidă în faptul că el reprezintă acel cadru legal comun de recunoaștere a actelor de studii, a titlurilor academice și a calificărilor, în condițiile în care de aproape două decenii țările noastre realizează schimburi de bursieri în cadrul mai multor programe de mobilitate academică”, a spus ea.

La rândul său, Ambasadorul Chinei a subliniat că ţara sa va sprijini în continuare proiectele educaționale din Republica Moldova și va oferi susţinerea necesară pentru consolidarea capacităților profesionale ale cadrelor didactice.

„Sunt convins că dezvoltarea colaborării în domeniul educației influențează pozitiv asupra schimburilor și parteneriatelor din sectoarele de activitate socio-economice”, a spus diplomatul.

Documentul prevede facilitarea procedurii de recunoaștere de către organele abilitate a actelor de studii și a calificărilor obținute în Republica Moldova și în Republica Populară Chineză. Astfel, Acordul stabilește condițiile privind admiterea studenților din Republica Moldova la universitățile din China, și viceversa.

INFOTAG precizează: Începând cu anul 2001 până în prezent, circa 150 de tineri din Moldova au avut posibilitatea să facă studii în diverse centre universitate din China. În anul academic 2018-2019, la studii în China au fost recomandați nouă cetățeni moldoveni, iar patru cetățeni chinezi vor avea posibilitatea să învețe în universitățile Moldova.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.04 10:12 Oleg
    Este bine, demult era necesar asa ceva.
  2. 2018.07.04 10:16 Viorel
    China tot timpu sustine pe noi, moldovenii.
  3. 2018.07.04 12:05 Aleftina
    China este tara de la care Moldova ori ce moment are posibilitatea sa obtina ajutor...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.