Cultură şi sport

LA MUZEUL NAŢIONAL DE ETNOGRAFIE VA FI VERNISATĂ O EXPOZIŢIE DEDICATĂ DEPORTĂRILOR DIN BASARABIA

04 iulie, 2018

La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va fi vernisată expoziţia tematică „Povestea celor ce au supraviețuit deportările”, dedicată comemorării victimelor deportărilor din Basarabia din 6 iulie 1949.

Surse din cadrul muzeului au comunicat pentru INFOTAG că în această zi la muzeu va fi proiectul filmul documentar-animat „Copilării siberiene”, realizat de artistul plastic Ghenadie Popescu, angajat al muzeului.

Vizitatorii expoziţei, care este elucidată în documente, mărturii şi fotografii, vor avea șansa de a întâlni protagoniștii filmului, precum și vor vedea materialele cu ajutorul cărora a fost creat acesta: machete ale caselor-bordei în care locuiau deportații în Siberia.

Conceptul expoziției și materialele prezentate constituie rezultatele cercetărilor de teren ale Elenei Șișcanu.

În Moldova, ziua de 6 iulie a fost declarată Zi de comemorare a victimelor deportărilor. În această zi, drapele vor fi coborâte în bernă şi vor avea loc activităţi comemorative.

INFOTAG precizează: În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, a avut loc cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, operațiune codificată IUG (SUD). Operațiunea a fost executată la Decizia Biroului Politic al CC al PC al URSS „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, complicilor ocupanților germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliției germane și românești, membrilor partidelor politice, gardiștilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”. Astfel, în noaptea de 6 iulie 1949, din RSSM au fost deportate 11 293 de familii, ceea ce însemna 35 796 de persoane, dintre care 9 864 bărbați, 14 033 femei și 11 889 copii. În Basarabia au fost trei valuri de deportări staliniste: 12-13 iunie 1941, 6 iulie 1949 și 1 aprilie 1951.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.