Cultură şi sport

LA MUZEUL NAŢIONAL DE ETNOGRAFIE VA FI VERNISATĂ O EXPOZIŢIE DEDICATĂ DEPORTĂRILOR DIN BASARABIA

04 iulie, 2018
<mt_str50>

La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va fi vernisată expoziţia tematică „Povestea celor ce au supraviețuit deportările”, dedicată comemorării victimelor deportărilor din Basarabia din 6 iulie 1949.

Surse din cadrul muzeului au comunicat pentru INFOTAG că în această zi la muzeu va fi proiectul filmul documentar-animat „Copilării siberiene”, realizat de artistul plastic Ghenadie Popescu, angajat al muzeului.

Vizitatorii expoziţei, care este elucidată în documente, mărturii şi fotografii, vor avea șansa de a întâlni protagoniștii filmului, precum și vor vedea materialele cu ajutorul cărora a fost creat acesta: machete ale caselor-bordei în care locuiau deportații în Siberia.

Conceptul expoziției și materialele prezentate constituie rezultatele cercetărilor de teren ale Elenei Șișcanu.

În Moldova, ziua de 6 iulie a fost declarată Zi de comemorare a victimelor deportărilor. În această zi, drapele vor fi coborâte în bernă şi vor avea loc activităţi comemorative.

INFOTAG precizează: În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, a avut loc cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, operațiune codificată IUG (SUD). Operațiunea a fost executată la Decizia Biroului Politic al CC al PC al URSS „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, complicilor ocupanților germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliției germane și românești, membrilor partidelor politice, gardiștilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”. Astfel, în noaptea de 6 iulie 1949, din RSSM au fost deportate 11 293 de familii, ceea ce însemna 35 796 de persoane, dintre care 9 864 bărbați, 14 033 femei și 11 889 copii. În Basarabia au fost trei valuri de deportări staliniste: 12-13 iunie 1941, 6 iulie 1949 și 1 aprilie 1951.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.