Cultură şi sport

LA MARATONUL DE LA CHIȘINĂU POT PARTICIPA ȘI PERSOANE CU DIZABILITĂȚI

11 iulie, 2018

La activități sportive, precum Maratonul Internațional de la Chișinău, ce va avea loc pe 30 septembrie, pot participa și persoane cu dizabilități. Potrivit agenție INFOTAG, despre aceasta s-a discutat în ajun, în cadrul seminarului „Marathon for all”, care are drept scop „promovarea participării persoanelor cu dizabilități la evenimentele sportive”.

Specialistul englez în dezvoltarea sportului din cadrul organizației „WheelPower”, Oliver Bancombe, a împărtășit experiența altor țări în promovarea sportului incluziv, în special a Marii Britanii, susțințnd că „orice persoană trebuie să facă sport dacă dorește, indiferent de faptul că are anumite dizabilități”.

„Sunt 70 de ani de când Marea Britanie ajută persoanele cu dizabilități să se includă în practicarea sportului în rând cu ceilalți oameni. Am probleme cu genunchiul și cu spatele și aceste traume m-au determinat și pe mine să mă interesez de sport pentru persoanele cu dizabilități. Sper că experiența mea acumulată în ultimii ani vă va ajuta și pe voi”, a comunicat el.

Potrivit lui, condițiile de participare se creează în funcţie de necesităţile persoanelor cu dizabilități: persoanele ce au suferit o oarecare traumă se pot retrage din cursă, pentru ei se vor organiza puncte de control, toalete speciale și stații de reparație a echipamentului.

„Planificăm să oferim şi voluntari, care vor ajuta, de exemplu, persoanele cu deficiențe de vedere. Dacă în cazul altor participanți se percepe o anumită taxă de participare, atunci în cazul celor cu dizabilități, acestea nu ar trebui să fie, iar startul pentru ei va începe cu câteva minute mai devreme”, a subliniat el.

Se presupune că Marea Britanie va dona o cantitate de scaune cu rotile și alte echipamente speciale pentru acele persoane care nu dispun de acesta.

INFOTAG precizează: Maratonul este desfășurat din 2015 de către organizația sportivă Sporter. În 2017, acesta a adunat peste 17 mii de persoane, dintre care patru mii au concurat la probele de 5, 10, 21 și 42 de km.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.