Cultură şi sport

PARLAMENTUL A APROBAT PROIECTUL DE LEGE PRIVIND INVESTIŢIILE ÎN DOMENIUL PRODUCŢIILOR DE FILM

13 iulie, 2018

Parlamentul a adoptat vineri, în prima lectură, proiectul de lege privind instituirea Schemei de investiţii în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale.

Potrivit agenţiei INFOTAG, proiectul reglementează condiţiile şi procedurile de acordare a suportului financiar în baza Schemei de investiţii, precum şi evidenţa şi raportarea utilizării alocaţiilor bugetare în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale.

În opinia autorilor, adoptarea și implementarea noului proiect va contribui la atragerea investiţiilor străine în domeniul producţiei de film şi altor opere audiovizuale, va crește industria de film și TV, va promova identitatea culturală naţională etc. Asemenea mecanisme de finanțare și atragere a investițiilor există în circa 40 de țări.

Se propune ca valoarea suportului financiar pentru producţiile de film şi alte opere audiovizuale constituie 25% din totalul cheltuielilor eligibile, efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, la care se poate adăuga 5% cu condiţia promovării tematice a zonei geografice, a localităţii sau a Republicii Moldova în cadrul producţiilor. Totodată, noile reglementări prevăd o listă de cheltuieli care nu pot fi considerate eligibile.

Potrivit deputatului democrat Corneliu Michalache, “practica arată că un dolar investit în industria cinematografică, cu condiția ca acesta să fie gestionat corect, aduce de patru ori mai mulți bani în economie”.

“Georgia a implementat acest mecanism acum câțiva ani, iar acum atrage deja peste 10 milioane de euro anual”, a spus el.

Deputatul a remarcat că, după intrarea în vigoare a proiectului de lege, Guvernul va trebui să elaboreze un regulament și să pună în buget o anumită sumă pentru schemele de atragere a investițiilor, de aceea valoarea maximă a compensației din partea statului va fi limitată.

Unul dintre autorii proiectului de lege, președintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că schema este suficient protejată de fraudă, iar statul nu va oferi compensații în cazurile în care sursa de fonduri pentru producerea produselor media prezintă îndoieli.

„De exemplu, vine în țară un producător străin și anunță că vrea să facă un film în Moldova sau o serie dintr-un renumit serial, ca „Urzeala tronurilor” în Macedonia. El spune că vrea să investească 10 milioane de dolari și va cheltui acești bani pe salarii, decorațiuni, echipamente și multe altele. Comisia specială verifică dacă intențiile producătorului intră sub incidența legii. Atunci când va efectua investiţiile, compania va transfera banii prin bănci care sunt conectate la sistemele internaționale de verificare a surselor banilor. Abia după încheierea proiectului, compania de audit va verifica implementarea proiectului și respectarea condițiilor și abia după aceea statul va plăti compensația în mărime de 25%”, a spus el.

Mulți deputați au solicitat autorilor să elimine din titlul documentului cuvântul „schemă” și să-l înlocuiască cu altul, deoarece populația poate avea o reacție ambiguă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.