Cultură şi sport

COMPLEXUL „ARENA CHIŞINĂU” VA FI CONSTRUIT DE COMPANIA TURCĂ „SUMMA”

16 iulie, 2018

Complexul multifuncţional „Arena Chişinău” din suburbia capitalei Moldovei va fi construit de compania turcă „Summa”. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a amintit că pentru construcţie a fost alocată o suprafaţă de circa 70 de hectare de teren, dintre care pe 10 hectare va fi construit complexul.

„Proiectul este important nu numai pentru Chişinău, dar şi pentru întreaga ţară. Acesta va oferi un impuls pentru dezvoltarea turismului în Moldova. Pregătirile se desfăşoară conform planului. Din cele 44 de acțiuni stabilite de grupul de lucru 33 sau 75% sunt deja implementate, iar 11,4% sunt în curs de implementare. Lucrările de construcţie vor începe în august şi vor dura aproximativ un an. De luni încep lucrările de refrişase a copacilor de pe terenul viitorului complex”, a spus Gaburici.

Potrivit ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, „Summa” a fost unicul candidat la lucrările de proiectare şi construcţie a „Arenei-Chişinău”.

„Comisia de selectare a analizat cererea ei şi a decis că această companie corespunde tuturor cetăţenilor înaintate de stat. „Summa” are experiență în construcția edificiilor de profil sportiv similare „Arenei Chișinău”. Compania activează în Moldova de circa 20 de ani, cunoaşte particularităţile pieţei şi, prin proiectele realizate, a demonstrat că este profesionistă. Totodată, ea are acces la linii de finanțare de minimum 50 de milioane de euro de la instituții bancare cu reputație”, a spus ministrul.

După cum a informat anterior INFOTAG, ideea construcţiei „Arenei Chișinău” a fost lansată în martie de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a spus că proiectul a fost deja elaborat de Partidul Democrat (al cărui vicepreşedinte este el – „I.”) şi Guvernul trebuie doar „să aprobe hotărârile corespunzătoare şi să anunţe concurs internaţional pentru găsirea unei companii ce îşi va asuma angajamentul să construiască arena şi îşi va asuma o bună parte din cheltuieli”.

El a spus că valoarea proiectului se va ridica la 30-50 mil. euro, iar cota statului va fi de 100 mil. lei (4,8 mil. euro), bani prevăzuţi în bugetul de stat pentru acest an.

Potrivit lui, arena va avea o capacitate de 3,5-5 mii de locuri pentru spectatori, platforme mobile pentru diferite evenimente sportive și culturale, precum și o parcare cu 1200 de locuri, un „bazin olimpic”, terenuri de tenis, săli de SPA și fitness.

INFOTAG precizează: Compania „Summa” a construit Radisson Blu Leogrand Hotel Chisinau, spitalul privat Medpark, centrul comercial și de agrement MallDova, complexul rezidential Crown Plaza, supermarketul Green Hills, a renovat clădirea Spitalului Clinic Republican, Aeroportul Chișinău.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.