Cultură şi sport

ÎN MOLDOVA A FOST SERBATĂ CEA DE-A 100-A ANIVERSARE A KOMSOMOLULUI LENINIST

30 octombrie, 2018

Peste 700 de persoane au participat în ajun, la Filarmonica Naţională, la şedinţa consacrată împlinirii a 100 de ani de la crearea Uniunii Tineretului Comunist Leninist din URSS.

Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, la eveniment au participat veterani ai Komsomolului din toată Moldova, inclusiv din Transnistria, precum și foştii președinții Petru Lucinschi și Vladimir Voronin.

În cadrul concertului festiv au evoluat artista poporului RM Lidia Botezatu, artiştii emeriţi ai republicii Margareta Ivanuş și Iurie Sadovnic, formaţia „DoReDos”.

„Komsomolul a fost cea mai mare organizație de tineret din întreaga istorie a civilizației. Numai în Moldova, prin şcoala Komsomolului au trecut peste 2 milioane de tineri”, a declarat pentru corespondentul INFOTAG fostul secretar al Comitetului Central al Komsomolului din Moldova, Grigore Cuşnir.

Un alt fost lider al Komsomol din Moldova, Dumitru Braghiş, a reamintit că pe teritoriul RSS Moldovenești au existat proiecte de construcție comsomolistă (Uzina de ciment din Rîbniţa, fabrica de covoare din Ungheni, irigarea sudului republicii).

„Prin numeroasele structuri comsomoliste, tinerii aveau posibilitatea să găsească ceva care să le fie pe plac”, a spus el.

Comentând faptul că autorităţile statului au ignorat eveniment, în pofida invitațiilor trimise, Braghiş a menţionat că autorităţile altor țări, formate după prăbușirea URSS, au reacționat altfel la marcarea celei de-a 100-a aniversări a Komsomolului.

„În Federația Rusă, trei primi secretari ai Comitetului Central ai Komsomolului au primit distincții de stat. Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, care a sosit la sărbătoare la Palatul Independenței, a recunoscut că și-a luat cu sine carnetul de comsomolist, pentru orice caz. În același timp, el a numit aniversarea Komsomolului o dată semnificativă”, a spus Braghiş.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.