Cultură şi sport

PREŞEDINTELE IGOR DODON: 2019 VA FI ANUL MOLDOVEI ÎN RUSIA, IAR 2020 VA FI ANUL RUSIEI ÎN MOLDOVA

02 noiembrie, 2018

Preşedintele Igor Dodon a comunicat că 2019 va fi Anul Moldovei în Rusia, iar 2020 va fi Anul Rusiei în Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat joi, în cadrul unui discurs în fața studenților și a profesorilor de la Universitatea de Stat din Moscova “M.V. Lomonosov”.

„Împreună cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, am convenit să declarăm anul 2019 drept Anul Moldovei în Rusia și 2020 drept Anul Rusiei în Moldova pentru a susține și dezvolta toate tipurile de schimburi culturale și umanitare între popoarele țărilor noastre”, a spus Dodon.

El a menționat că „popoarele noastre au o memorie istorică comună”. Potrivit lui, „în ciuda tuturor vicisitudinilor din ultimele decenii în relațiile moldo-ruse, Rusia este un stat care dorește să construiască relații strategice interstatale reciproc avantajoase cu Moldova în interesul ambelor popoare”.

„Sunt convins că Moldova și Rusia vor depune eforturi suplimentare pentru aprofundarea și extinderea parteneriatului strategic bazat pe principiile de independență, suveranitate, egalitate și integritate teritorială a statelor, pe respect reciproc și beneficii reciproce. Vedem că Rusia, ca una dintre puterile mondiale, are o influenţă semnificativă asupra proceselor globale în domeniul securității globale, în ceea ce privește crearea unei ordini mondiale corecte și a unei lumi multipolare. Dacă va fi necesar, ne vom putea uni eforturile pentru a răspunde eficient provocărilor contemporane, la care, de exemplu, pot fi atribuite manifestările amenințărilor reale la adresa statului moldovenesc”, a subliniat Dodon.

Joi s-a încheiat vizita oficială de două zile a Președintelui Republicii Moldova în Federația Rusă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.