Cultură şi sport

DE ZIUA LEULUI MOLDOVENESC, BNM A PUS ÎN CIRCULAȚIE MONEDA DE 10 LEI CU CARACTER COMEMORATIV

29 noiembrie, 2018

Banca Națională a Moldovei (BNM) a emis o monedă de circulație cu caracter comemorativ. Aceasta are valoarea nominală de 10 lei și este introdusă la data de 29 noiembrie 2018, în ziua în care leul moldovenesc împlinește un sfert de veac.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al BNM, moneda este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, are un diametru de 25,3 mm, o masă de 7,65 grame, o grosime de 2,3 mm şi un tiraj de 250 mii de unităţi.

Pe avers, partea centrală a monedei este împărțită în două părți, asemănătoare soarelui și lunii, cu semnificația continuității timpurilor, trecutului și prezentului. Pe interiorul monedei, pe partea dreaptă este gravată figura unui leu, în referință la rădăcina istorică a apelației monedei naționale moldovenești – „talerul-leu” olandez. Pe partea stângă a câmpului, sunt gravate stema Republicii Moldova și sigla BNM. Exteriorul monedei poartă inscripția „25 de ani de la introducerea monedei naționale”.

Pe revers sunt gravate anul emisiei „2018" și valoarea nominală „10 LEI", înconjurate de 25 stele, care reprezintă numărul de ani de la introducerea leului moldovenesc. Moneda poartă o monograma din literele „R” și „M” - acronim al denumirii statului - „Republica Moldova", gravată prin procedeu holografic.

Moneda va circula în paralel cu bancnota de 10 lei, precum și cu moneda divizionară de aceeași valoare nominală, introdusă în luna februarie 2018 împreună cu monedele metalice de 1, 2 și 5 lei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.11.29 17:13 Tereza
    Precis, ca ea sa fie o rariteta mare!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.