Cultură şi sport

ÎN MOLDOVA A FOST LANSATĂ CAMPANIA „O JUCĂRIE PENTRU ZÂMBETUL COPIILOR”, INIŢIATĂ DE POLIŢIE

30 noiembrie, 2018

În Moldova a fost lansată campania naţională „O jucărie pentru zâmbetul copiilor”, iniţiată de Inspectoratul General al poliţiei (IGP). Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat vineri, într-o conferinţă de presă, şeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Potrivit lui, numai în anul 2018, peste 1,4 mii de minori au nimerit în accidente rutiere, au fost participanți și martori la situații de risc (incendii, acte de violență în familie și în stradă).

„Copiii au nimerit în accidente de 118 de ori, iar scene de violență au urmărit în 300 de cazuri. Și aceasta este doar statistica oficială, când poliția a sosit la fața locului. În Germania și alte țări europene, în astfel de situații, poliția folosește metode psihologice de lucru cu minorii, ceea ce înseamnă comunicare confidențială. Le oferă în dar o jucărie. Prezența jucăriei este obligatorie în portbagajul mașinii de patrulare”, a spus funcţionarul.

La propunerea conducerii ISU, această practică va fi aplicată şi în Republica Moldova.

„Considerăm că această experiență a europenilor este foarte necesară. Doctorii pot confirma aceasta. Deseori, copiii aflați în situații de risc nu îşi pot reveni mult timp şi chiar pot dezvolta patologii. Copiii sunt chinuiți de coșmaruri, se tem de mașini. Adesea, un cuvânt bun spus la timp, o jucărie oferită micuţului poate evita șocul psihologic”, a spus Cavcaliuc.

Potrivit acestuia, posibil că jucăriile vor apărea şi în trusa obligatorie a echipajelor altor servicii de urgență, cum ar fi pompierii sau serviciul de ambulanță.

Șeful adjunct al IGP a informat că 9 mii de poliţişti ai instituţiei vor participa la cursuri de dialog psihologic cu minorii.

Parteneri ai campaniei sunt asociațiile obștești „Bunicii grijulii” și „Terra-Valahia”, Mitropolia Moldovei, precum şi mai multe întreprinderi și firme private.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.