Cultură şi sport

​ACADEMICIANUL VALERIU PASAT CONSIDERĂ CĂ ACADEMIA DE ŞTIINŢE ESTE O INSTITUŢIE POLITIZATĂ

14 martie, 2019

Academicianul Valeriu Pasat consideră că Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) este o instituţie politizată. Potrivit agenției INFOTAG, din acest motiv el a refuzat să participe la concursul pentru funcţia de preşedinte al AŞM.

Candidatura sa a fost propusă la adunarea generală a Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM.

„Vă mulțumesc tuturor pentru susținere și apreciere, dar eu astăzi refuz să particip la acest spectacol. Noi trebuie să ținem cont și de altceva. Academia de Științe este o instituție publică de interes național, autonomă și independentă de autoritățile publice. Noi suntem politizați și am spus câțiva ani în urmă, dacă nu se va opri politizarea în Academie și nu se va opri corupția, Academia va dispărea”, a declarat Pasat.

În opinia sa, la Academie nu au loc alegerile preşedintelui, ci un „spectacol care din start se știe cine și cum o să câștige”. El a făcut aluzie la faptul că toţi susţin candidatura actualului vicepreşedinte al AŞM, Ion Tighineanu.

„Accept să particip numai la un concurs transparent, fără implicarea politicului”, a declarat Valeriu Pasat.

În buletinele de vot la adunarea generală a Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM a fost introdus numele unui singur candidat, cel al lui Ion Tighineanu. În rezultatul votului secret exprimat, din cele 25 de buletine extrase din urna de vot, candidatura lui a acumulat 17 voturi.

Candidatura lui Ion Tighineanu a fost înaintată anterior şi de adunările generale a ale două secții de științe ale AȘM.

Funcţia de preşedinte al AŞM a devenit vacantă după ce Gheorghe Duca s-a retras de la conducerea instituției, invocând „motive de sănătate”. Pe numele lui şi al soţiei sale este deschis un dosar penal în care sunt acuzaţi de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, cu cauzarea unor pagube în proporţii deosebit de mari. Noul preşedinte al AŞM va fi ales la adunarea generală a Asambleei AŞM.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.14 14:24 Victor
    Dl Pasat copieaza tactica blocului ACUM?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.