Cultură şi sport

​„JUNIOR ACHIEVEMENT MOLDOVA” A ÎMPLINIT 24 DE ANI

12 aprilie, 2019

Vineri, la Chişinău, s-a desfăşurat conferinţa regională „Educația Antreprenorială – promotor al dezvoltării societății”. Potrivit agenţiei INFOTAG, aceasta este consacrată împlinirii a 100 de ani de la crearea organizaţiei „Junior Achievement” şi a 24 de ani de la constituirea „Junior Achievement Moldova”, fondată de Ion Sturza, fost prim-ministru, iar actualmente om de afaceri, care este preşedintele de onoare al organizaţiei moldoveneşti.

În deschiderea conferinței, Sturza a spus că, în cei 24 de ani, „Junior Achievement Moldova” a fost absolvită de mii de studenți, care au aflat informaţii economice și financiare pentru desfăşurarea unei afaceri de succes.

„Studenții „Junior Achievement Moldova” au învățat lucrurile cele mai elementare și practice, de exemplu, cum să-și deschidă propria afacere, să țină evidenţa contabilă, ce programe există prin care statul sprijină afacerile în Moldova”, a spus el.

Ex-prim-ministrul a mulțumit USAID, Moldova Agroindbank (MAIB) pentru sponsorizarea organizației, care a ajutat elevii și profesorii să se familiarizeze cu cunoștințele financiare și economice necesare pentru economia de piață.

„Pentru faptul că „Junior Achievement Moldova” activează deja de 24 de ani vreau să mulțumesc în primul rând Moldova Agroindbank, care a fost împreună cu noi de la bun început”, a spus Sturza, exprimând recunoştinţă şi rectorului Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic.

Președintele Comitetului de conducere al MAIB, Serghei Cebotari, a atras atenția participanților la conferință la faptul că în economia națională au început să fie cu mult mai mulți tineri manageri și oameni de afaceri în comparație cu anii ’90 ai secolului trecut.

„Dacă comparăm aceste cifre, pot spune că avem cu ce ne mândri. Acest fapt arată că a crescut nivelul de integrare a economiei moldovenești în economia de piață mondială. Infrastructura în ţară a devenit mai dezvoltată, s-au îmbunătățit condițiile pentru desfășurarea afacerilor, inclusiv posibilitățile sectorului financiar-bancar”, a spus bancherul.

Potrivit lui, MAIB depune multe eforturi pentru a sprijini dezvoltarea întreprinderilor mici, mijlocii și mari, oferind oamenilor de afaceri o gamă largă de produse și servicii bancare.

„Printre acestea se numără Internet-Banking, Mobile-Banking, care nu mai sunt un lux, ci o necesitate în viața de zi cu zi a oamenilor de afaceri”, a spus bancherul, menţionând că Moldova se află printre primele țări după dezvoltarea Internetului și a capacităților sale ce contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului.

El a remarcat că, astăzi, direcția digitală oferă dinamism și viteză dezvoltării multor tipuri de activităţi antreprenoriale, promovate și gestionate de zeci și sute de oameni de afaceri de succes din Moldova.

Serghei Cebotari a subliniat nivelul relativ scăzut de plăți fără numerar în țară. El a spus că în țări precum Norvegia, Danemarca, Suedia, rata de decontare cu ajutorul cardurilor bancare atinge 90%.

„Iar în Moldova, în pofida tendinței pozitive a plăților efectuate cu utilizarea cardurilor bancare, indicele plăților fără numerar în 2018 a fost puțin peste 20%”, a spus el.

Potrivit lui, acest fapt indică un nivel scăzut al culturii financiare a populației, ceea ce nu contribuie la gestionarea financiară competentă și la utilizarea rațională a timpului.

„MAIB întreprinde multe acţiuni în ceea ce privește educația financiară a tinerilor. Un astfel de exemplu este susţinerea „Junior Achievement Moldova” începând cu 1995. Ne bucurăm că în această perioadă organizația a ajutat tinerii să-și deschidă și să-și dezvolte propriile afaceri în țară. Astăzi, mulți dintre absolvenții săi au devenit cunoscuți manageri în țară. Printre brandurile bine-cunoscute pot numi Brio, Eva Sport, Starnet, table.m”, a spus el.

În opinia bancherului, aceste exemple arată încă o dată cât de importantă este educația economică și financiară în țară.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2019.04.12 18:05 Boris
    Inca un pic si MAIB cumpara si finanseaza toate Moldova.
  2. 2019.04.12 18:10 Vladimir
    Cred ca acum manager Serghei Cebotari primeste toate laude de la presedintii precedenti - Grigore Fortuna si Natalia Vrabie...
  3. 2019.04.12 18:15 Andriana
    Dl Sturza are de unde sa e bani pentru educatia financiara in Moldova.
  4. 2019.04.13 17:14 Chirill
    Chind dna Badrajan atrage din SUA ince $200-300 de milioane de dolari pentru Moldova?
  5. 2019.04.13 17:17 Zinivii
    Eu sunt impresionat chind si cum dl Cebotari sa dovedeasca sa face la MAIB regula ca banca functioneaza ca mehanizm unic si puternic?
    i

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.