Cultură şi sport

LA BIBLIOTECA NAŢIONALĂ A MOLDOVEI A FOST INAUGURATĂ O EXPOZIŢIE DE FOTOGRAFII CU OCAZIA CELEI DE-A 70-A ANIVERSĂRI DE LA FORMAREA RPC

25 aprilie, 2019

Ambasada Chinei în Moldova, în cooperare cu Biblioteca Naţională, au deschis joi o expoziţie de fotografii cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze şi celei de-a 40-a aniversări a politicii de reforme şi deschidere a Chinei.

Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, la expoziţie sunt prezentate 40 de fotografii care reflectă istoria RPC, precum şi realizările Chinei în domenii precum tehnologia, turismul, cultura, ştiinţa, politica şi diplomaţia.

Ambasadorul RPC în Moldova, Zhang Yinghong, a prezentat realizările Chinei în cele patru decenii de reforme, subliniind rezultatele impresionante atinse în diferite domenii.

„Realizarea reformelor și a deschiderii a devenit o măsură-cheie, care a determinat viitorul Chinei. Acum 40 de ani, Partidul Comunist Chinez a unit oamenii și a obținut rezultate uimitoare în dezvoltarea țării. China a devenit cel mai mare producător mondial și cel de-al doilea mare consumator de mărfuri. Rezervele valutare ale Chinei sunt cele mai mari în lume. În această perioadă, țara a devenit a doua cea mai mare economie din lume”, a spus el.

Potrivit lui, economia chineză a înregistrat o creștere rapidă și constantă, nivelul de trai s-a îmbunătățit esenţial, iar abilitățile inovatoare în domeniul științei și tehnologiei au crescut semnificativ.

Zhang Yinghong a menționat că China va continua să aprofundeze reformele și să promoveze formarea unui nou model de deschidere.

„Deschiderea este alegerea inevitabilă pentru China. Noi trebuie nu numai să asimilăm rezultatele civilizației umane, ci și să contribuim în mod corespunzător la dezvoltarea lumii. RPC va contribui la cooperarea internațională în cadrul inițiativei „O Centură, Un Drum”. Astfel, poporul chinez va aprofunda reformele și va depune toate eforturile pentru a realiza o dezvoltare durabilă a economiei sociale și a afacerilor competitive”, a spus el.

Diplomatul a mulțumit Bibliotecii Naționale pentru susținerea și organizarea expoziției și a oferit în dar 140 de cărți, editate la cele mai prestigioase edituri din China.

Directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că noile cărți vor ajuta cititorii să afle mai multe despre China.

„Biblioteca Națională are peste 1200 de cărți editate în China și peste o mie de cărți din alte țări despre China, despre istoria, cultura şi politica sa. Avem și multe dicționare, datorită cărora cititorii pot învăța limba chineză”, a spus ea.

INFOTAG precizează: China este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Republicii Moldova. În anul 2018, exporturile moldovenești în această țară s-au ridicat la $18,8 mil. În același timp, importurile din China au însumat $600 mil. În Republica Moldova activează 86 de companii cu capital chinez. Capitalul investit este de aproape 6,76 milioane de lei.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2019.04.25 19:06 Horia
    Ce schimbari drasnice la 40 d eani reforme!
  2. 2019.04.25 19:11 Emilia
    Este pacat ca acum cresterea PIB-ului in China sa inceteaza.
  3. 2019.04.25 19:14 Nicolae
    Conducerea Moldovei trebue sa pastreaza relatiile cu China, tara asta este partener strategic pentru noi.
  4. 2019.04.27 13:43 Elizaveta
    Pentru China $1 000 000 000 nu inseamna nimic da pentru noi asta o dezvoltare enorme...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.