Cultură şi sport

EXPERŢII RUŞI VOR EVALUA STAREA UNUI MONUMENT DIN VULCĂNEŞTI PENTRU A-L RESTAURA

03 iunie, 2019

O delegație de experți ruși se află la Vulcănești pentru a studia monumentul bătăliei de la Cahul, ridicat în urmă cu 170 de ani în cinstea uneia dintre bătăliile decisive în războiul ruso-turc din 1768-1774.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la mass-media din Găgăuzia, experții au luat cunoştinţă de documentele referitoare la monumentul istoric și l-au examinat, atrăgând atenția asupra coloanei de calcar, care a început să se macine.

Potrivit șefului adjunct al Direcţiei protecția monumentelor, istoriei și culturii din Sankt Petersburg, Alexandr Tarasenko, starea monumentului va putea fi stabilită mai exact după o expertiză amănunţită și în urma rezultatelor examinării tehnice cu ajutorul instrumentelor și echipamentelor speciale.

„Dacă rezultatele vor fi pozitive, atunci restaurarea va avea loc rapid și fără probleme”, a spus el.

Specialistul a numit construcția drept „unică și grandioasă, care reprezintă o mare valoare, inclusiv pentru Federația Rusă”.

Anterior, guvernul din Sankt Petersburg a anunțat că e dispus să-și asume costurile financiare pentru restaurarea formei istorice originale a monumentului. După ce vor reveni în Sankt Petersburg, restauratorii ruși în avizul lor vor prezenta un raport de evaluare a stării tehnice a monumentului și costul estimativ al restaurării acestuia. Ulterior, experții vor putea trece la etapa de proiectare.

INFOTAG precizează: Monumentul Victoriei de la Vulcăneşti a fost inaugurat în anul 1849, fiind construit de către arhitectul Franz Bouffeau şi consacrat victoriei armatei ruseşti asupra turcilor în lupta de la Cahul din 1770. Monumentul reprezintă o coloană în ordin doric, ridicată pe un postament alcătuit din trepte. Coloana are o înălţime de 25 metri şi e încununată cu un capitel deasupra căruia se înalţă o cruce de metal. Pe faţeta nordică este sculptat blazonul familiei Rumeanţev cu cuvintele “non solum armes” – (“nu numai cu armele“). Sub blazon se află o placă comemorativă.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.06.03 12:12 Victoria
    Asta este istoria noastra...
  2. 2019.06.03 12:17 Stanislav
    Da poate si noi suntem in starea sa facem asa ceva...
  3. 2019.06.03 12:22 Dan
    Gagauzii vor in Rusia, de ce ei nu fac reparatie monumetului?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.