Cultură şi sport

PRIM-MINISTRUL CONSIDERĂ CĂ PROIECTUL „ARENA CHIŞINĂU” REPREZINTĂ O SCHEMĂ DE PRELUARE A TERENULUI

10 iulie, 2019

Proiectul de construcţie a complexului cultural-sportiv multifuncţional „Arena Chişinău” a fost gândit pentru a realiza o schemă de preluare de către anumite persoane a terenului public, consideră prim-ministrul Maia Sandu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, la şedinţa Guvernului, ea a menţionat că a fost efectuată o analiză a proiectului, care a depistat un şir de probleme ce trezesc suspiciuni de escrocherie.

„Nu este clar cum s-a făcut estimarea costului proiectului, pentru că nu s-a găsit niciun proiect justificativ. Se pare că suma de 44 mil. de euro s-a luat din pod. Pe parcurs s-au schimbat lucrurile, iar costurile sunt de 44,5 mil. de euro. Nu este exclus că costurile reale să fie mai mici”, a spus Sandu.

Ea a menţionat că nu este clar de ce s-a alocat 69 de hectare de teren pentru acest proiect, în cazul în care construcția ocupă doar 10 hectare.

„Din cauza că în cost nu a fost inclusă schimbarea destinaţiei terenului, statul a pierdut 90 mil. lei (4,5 mil. euro). Însă statul a plătit taxa notarială de 400 de mii de lei, care a mers la notarul personal al lui Vlad Plahotniuc (fostul lider al PDM – „I.”), Olga Bondarenco”, a spus premierul.

Ea a menţionat şi alte momente suspecte, printre care semnarea contractului la 24 august 2018 – în ziua publicării în „Monitorul Oficial” a legii care permitea semnarea acestui contract.

„Sincronizarea acestor operațiuni, care au avut loc la o diferență de câteva minute, este suspectă. Mai mult, amendamentul care a permis semnarea contractului a fost propus de deputatul PDM, Vladimir Andronachi, despre care am auzit în alte tranzacții dubioase cu participarea banilor publici. Aceeași lege stabilește că obiectul poate fi transmis partenerului privat în contul datoriei”, a spus Sandu.

Premierul a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să facă un demers la Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru a efectua un audit financiar al proiectului.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.11 11:55 Valentina
    Nici nu stiu ce sa zic - unii spun ca arena este bine pentru Moldova, altii - ca arena - este mehanizm pentru jaf...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.