Cultură şi sport

POTENŢIALUL TURISTIC AL MOLDOVEI NU ESTE EXPLORAT LA JUSTA SA VALOARE – OPINIA BLOGGERILOR

16 iulie, 2019

Potenţialul turistic al Moldovei nu este explorat la justa sa valoare. La această concluzie au ajuns cei 14 bloggeri care au efectuat un tur vinicol de patru zile, intitulat „Redescoperă Drumul Vinului”. Acesta s-a desfășurat la inițiativa Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Organizatorii au comunicat agenţiei INFOTAG că bloggerii au parcurs aproximativ 800 de kilometri în cele trei regiuni vitivinicole cu indicație geografică protejată, au vizitat două pensiuni rurale, 14 crame și au explorat terroir-ul moldovenesc și tradițiile micilor comunități.

Una dintre participantele turului, Tatiana Sava, a menţionat că infrastructura turistică și practica de a primi oaspeți s-a schimbat spre bine în ultimii ani.

În opinia bloggerului Andrei Curăraru, Moldova are un potențial turistic care nu este exploatat suficient, iar în ultimii cinci ani au apărut multe obiective turistice care urmează să fie descoperite. El a rămas surprins de micile vinării apărute, „care sunt niște perle adevărate ce merită să fie „culese”, iar pentru aceasta este însă nevoie și de o infrastructură bine pusă la punct”.

Vicedirectoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova, Diana Lazăr, a menţionat că „scopul proiectului „ReDescoperă Drumul Vinului” este de a promova diversitatea oenoturistică și experiențele de turism rural pe un drum al vinului pentru a motiva turismul domestic”.

Potrivit ei, ediția din acest an a pus în valoare, în special, micii vinificatori care au apărut recent și care au beneficiat de asistența proiectului pentru a-și dezvolta produsele vinicole și serviciile de ospitalitate.

„Credem că este important să-i cunoaștem pe oamenii din spatele etichetelor de vin, care pun o parte din sufletul lor în tot ceea ce fac și care au un aport la rescrierea istoriei vinificației din Moldova”, a menţionat ea.

Președintele ANTRIM, Emilian Dzugas, consideră că „sectorul turismului receptor este un domeniu important pentru economia țării, iar dezvoltarea acestuia are un impact pozitiv”.

„Turul vinicol destinat bloggerilor și influencerilor este parte dintr-un program complex de promovare a Moldovei ca destinație turistică pentru publicul de pe piața internă. Ne-am dorit ca localnicii să afle despre noile obiective turistice și să fie familiarizați cu oferta turistică a țării, construită în jurul vinului și bucătăriei tradiționale, a culturii, tradițiilor și ospitalității”, a spus el.

Începând cu 2012, sectorul turismului a beneficiat de suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova. Programele de asistență tehnică și financiară pentru pensiunile rurale au avut ca scop racordarea condițiilor de cazare la standardele occidentale și diversificarea serviciilor turistice oferite. Astfel, cele 27 de pensiuni rurale, beneficiare ale proiectelor și-au dublat numărul de vizitatori, marcând în anul 2018 o creștere până la 160.000 de turiști. Anul trecut, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova a fost lansată Cartea Albă a turismului, act ce prevede reformarea cadrului normativ al industriei turistice.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.16 18:10 Vlada
    Turizm trebue sa genereza venitiri la buget...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.