maib_esspreso

Cultură şi sport

BNM PUNE ÎN CIRCULAȚIE O NOUĂ MONEDĂ CU CARACTER COMEMORATIV, CU OCAZIA SĂRBĂTORII „LIMBA NOASTRĂ”

16 august, 2019
<mt_str50>

Începând cu 16 august, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a lansat o monedă metalică de circulaţie cu caracter comemorativ, ce are valoarea nominală de 10 lei, cu ocazia sărbătorii naţionale „Limba Noastră”, celebrată în Republica Moldova la 31 august.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat de presă al BNM, aceasta este dedicată împlinirii a 30 de ani de la adoptarea legilor despre limba de stat şi grafia latină şi completează, în ansamblu, seria monedelor de circulaţie cu caracter comemorativ.

Noua monedă este confecţionată din oţel, placat cu nichel şi alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu şi auriu şi va avea un tiraj de 250 mii de exemplare.

Aversul monedei are în prim-plan imaginea păsării măiestre în ascensiune spre razele solare - emblema „Limba noastră”, în partea de sus - stema Republicii Moldova şi inscripţia în arc de cerc „30 de ani de la adoptarea legilor despre limba de stat şi grafia latină".

Pe revers, sunt gravate în arc de cerc cele 26 de litere ale alfabetului latin modern cu caractere minuscule, exprimând trecerea la grafia latină. Moneda conţine monograma din literele „R” şi „M” - acronim al denumirii statului - „Republica Moldova", în imagine latentă.

BNM precizează că noua monedă va circula în paralel cu bancnota de 10 lei şi moneda metalică cu aceeaşi valoarea nominală, inclusiv cea cu caracter comemorativ emisă în anul 2018.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.08.21 15:39 Victoria
    Este foarte si foarte frumoasa moneda, bravo BNM!
  2. 2019.08.21 15:41 Stanislav
    Peste trei-cinci ani moneda sa fie raritet mare.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.