Cultură şi sport

PRIMUL PREŞEDINTE AL MAIB, GRIGORE FURTUNĂ, A PUBLICAT O SCHIȚĂ BIOGRAFICĂ A PRIMULUI DECAN AL FACULTĂȚII DE ECONOMIE A UNIVERSITĂȚII DE STAT DIN CHIȘINĂU

16 septembrie, 2019

Cunoscutul bancher din Moldova, primul președinte al consiliului de administrație al Moldova Agroindbank, Grigore Furtună, a scris și a publicat o schiță biografică a primului decan al Facultății de Economie a Universității de Stat din Chișinău (USC), intitulată „Decanul nostru”.

Într-un interviu acordat corespondentului INFOTAG, autorul a spus că schiţa este dedicată lui Marlen Makeenko, doctor în economie, profesor, savant emerit al Federației Ruse, care a avut o influență mare asupra studenților, viitorilor economiști ai Moldovei. Marlen Makeenko a murit în 2018 la Moscova, la vârsta de 83 de ani.

„A fost un om minunat, înțelept, cu o soartă grea, un profesor excelent, un savant economist, cercetător în domeniul economiei agricole. Aproape 10 ani din viața și cariera sa, din 1955 până în 1964, ţin de Moldova, în special, timp de opt ani a lucrat la Facultatea de Economie a USC, precum și la Institutul de Economie al republicii”, a spus Furtună.

El descrie cazuri interesante din cursul decanului, ţinut în trei grupe a câte 25 de studenți, amintind exemple din viața colegilor studenți și modul în care decanul Marlen Makeenko acționa neordinar și original în aceste cazuri. Acțiunile sale neobișnuite au o semnificație pedagogică și umană atât pentru profesori, cât și pentru studenți.

Broșura este completată cu fotografii rare, de valoare istorică, de exemplu, o vedere de sus de pe Arcul Victoriei spre piața centrală și, mai departe, când încă nu era clădirea guvernului în acest cartier, iar în partea dreaptă se afla clădirea școlii eparhiale. Ulterior, aceasta a devenit un bloc al Institutului Politehnic. Pe partea stângă, dincolo de strada cu numele actual pe 31 august 1989, se poate vedea frumoasa clădire a fostului liceu, în care acum se află Muzeul Naţional de Istorie. Desigur, impresionante sunt şi fotografiile din anii '50 ale blocului principal de atunci al universității. În acei ani, acesta era amplasat în clădirea fostei școli reale din Chișinău, la colțul străzilor cu denumirea actuală Pușkin și Kogălniceanu.

Cu câteva ilustrații, Grigore Furtună a reușit să arate evoluția clădirii principale a USC ca monument istoric al Chișinăului din anii ’70 ai secolului XIX până la începutul secolului XXI.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.17 10:38 Andrei
    Scrieti, va rog, unde pot sa cumpar schita?
  2. 2019.09.17 10:43 Dorina
    Cred ca nu toti profesorii merita asa ceva, trebue sa spunem multumesc G. Furtuna pentru schta lui.
  3. 2019.09.17 10:48 Viorel
    De ce nu este scris chit costa cartea, chiti pagini are, unde putem sa cumparam schita despre Macheenco?
  4. 2019.09.17 15:14 Boris
    Este ocupatie frumoasa si cu emotiile placute.
  5. 2019.09.20 14:48 ADMINISTRATOR
    Cartea cu schita "Нфш декан" lui Grigore Furtuna este la biblioteca nationala pe strada Bucuresti.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.