Cultură şi sport

DEPUTAŢII ACUM VIN CU INIŢIATIVA DE A EXCLUDE FUNDAŢIILE DE BINEFACERE DIN ACTIVITATEA POLITICĂ

18 octombrie, 2019

Deputaţii blocului ACUM, Iurie Reniţă şi Lilian Carp, au lansat iniţiativa legislativă prin care participarea fundaţiilor de binefacere să fie exclusă din activitatea politică.

Potrivit agenției INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Carp a spus că, „deşi legislaţia prevede că fondul de binefacere reprezintă o organizație necomercială şi apolitică, în ultimii ani, se constată că acestea sunt folosite ca instrumente de finanțare a proiectelor politice și a campaniilor electorale”.

„De aceea, inițiativa presupune modificări la legea corespunzătoare pentru a elimina lacunele existente și pentru a exclude posibilitatea participării fundaţiilor în politică. Astfel, se propune introducerea interdicției de înregistrare a unui fond al cărui nume face referinţă la numele unui politician sau al unei persoane care deține o funcție publică sau a rudei sale apropiate. Fondurile de acest gen care sunt înregistrate deja vor trebui să fie supuse unei proceduri de reînregistrare în termen de trei luni. Conform amendamentului, fondurile se angajează să nu participe la activități legate direct sau indirect de promovarea politicienilor sau a campaniei electorale. De asemenea, nu se admite participarea demnitarilor de stat sau a politicienilor, precum și a rudelor lor apropiate în consiliile de constituire ale fundațiilor”, a spus deputatul.

Potrivit lui, acest lucru va contribui la excluderea participării „fundațiilor la finanțarea și promovarea anumitor interese politice”.

De asemenea, deputații au propus o altă inițiativă, care prevede excluderea termenului de „limbă moldovenească” din legislație în legi precum „Codul jurisdicției constituționale, regulamentul Parlamentului, acte de stare civilă” și altele.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.