Cultură şi sport

PREMIERUL: GUVERNUL A MAJORAT ALOCAŢIILE PENTRU ŞTIINŢĂ, ÎNSĂ NU INTENŢIONEAZĂ SĂ IROSEASCĂ BANII PE PSEUDOCERCETĂTORI

06 martie, 2020

Guvernul nu intenţionează să irosească banii pe pseudocercetători cu interese politice, căci aceştia au suficientă finanțare din alte surse.

Potrivit agenţiei INFOTAG, astfel a reacţionat pe facebook prim-ministrul Ion Chicu la acţiunea de protest din ajun a câteva zeci de angajaţi ai Institutului de Istorie, care s-au adunat în faţa Guvernului pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de modificarea mecanismului de finanţare a cercetărilor şi de reţinerea plăţii salariilor.

„Bugetul alocat pentru știință și cercetare în anul 2020 este cu 17% mai mare ca în 2019 și constituie 545 mil. lei. Suntem gata să plătim pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină... și multe alte domenii! Nu irosim însă banii statului pentru pseudo cercetători, înrolați în proiecte politice. Aveți suficientă finanțare din alte surse. Ce-ați livrat societății în schimbul sutelor de milioane de lei în ultimii ani, domnilor Domni?”, s-a întrebat premierul.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, la rândul său, a organizat joi o întâlnire cu şefii și contabilii institutelor de cercetare pe tema finanțării organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării.

Ministrul Corneliu Popovici a menţionat că, actualmente, surse financiare există suficiente atât pentru finanțarea instituțională, cât și pentru finanțarea în bază de proiecte.

„La momentul actual, important este gestionarea eficientă și rațională a acestor surse financiare conform actelor normative în vigoare, iar responsabilitatea vă revine dumneavoastră. Toate resursele financiare au fost transferate pe contul institutelor de cercetare, astfel încât angajații acestora vor beneficia în scurt timp de salariile pentru luna ianuarie și februarie”, a spus el.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.03.09 10:38 Lidia
    Savantii nu primesc banii de la stat. De ce?
  2. 2020.03.09 10:41 Violen
    Ce sa faci daca ei vor mai mult bani?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.