Cultură şi sport

GUVERNUL VA DESCHIDE UN CONT SPECIAL PENTRU COLECTAREA FONDURILOR NECESARE RESTAURĂRII EDIFICIULUI FILARMONICII

25 septembrie, 2020

Guvernul Republicii Moldova va deschide un cont special pentru colectarea fondurilor necesare restaurării edificiului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, acest lucru a fost anunțat de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

El a scris pe pagina sa de facebook că vineri dimineață a vizitat Filarmonica împreună cu președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu.

„Este o durere ceea ce am găsit acolo, tavanul prăbușit, pereții și podeaua ruinată, lacrimi și durere în ochii angajaților. Guvernul a anunțat că va deschide un cont pentru colectare de fonduri și încurajez toată lumea bună să pună umărul”, a spus primarul.

Ceban a dat asigurări că pentru artiști vor fi găsite spații adecvate, astfel încât aceștia să poată continua să lucreze.

"Este o instituție istorică pentru Republica Moldova și vom ajuta cum putem pentru a fi restabilită", a spus Ceban.

La rândul său, președintele Dodon a declarat vineri că edificiul, cel mai probabil, nu poate fi restaurat.

„Se pare că vorbim despre construcția unei clădiri noi. Poate coloanele vor fi păstrate pentru a menţine stilul. Guvernul se pregătește să anunțe un concurs de proiecte pentru construcția unui sediu nou pentru Filarmonică. Este necesar să construim o clădire care să rămână pentru generațiile următoare”, a spus Dodon.

El a anunțat că va fi deschis un cont special pentru a colecta fondurile necesare pentru construirea unei clădiri moderne.

„Vorbim despre sute de milioane de lei. Cred că vom face față, anul viitor vom începe construcția unei noi clădiri pentru Filarmonica Națională”, a spus Dodon.

Clădirea Filarmonicii Naționale, situată în centrul Chișinăului, a luat foc în ajun, la ora prânzului. S-a stabilit că incendiul s-a produs ca urmare a lucrărilor de sudare într-o anexă a clădirii principale. Incendiul a durat aproximativ șase ore, focul a acoperit aproximativ 3500 de metri pătrați din zonă. 10 echipe de pompieri și peste 60 de salvatori au participat la lucrările de salvare. În clădire erau mai mult de 50 de persoane - angajați ai Societății Filarmonice și artiști care făceau repetiție, care au fost imediat evacuați, nimeni nu a avut de suferit.

Clădirea Filarmonicii Naționale este un edificiu de patrimoniu. A fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi anume în acest sediu, în 1940, a fost înfiinţată Societatea Filarmonică. Clădirea avea două săli de concert, pentru 773 și, respectiv, 214 de locuri, precum și multe încăperi auxiliare. Recent a fost renovată faţada clădirii.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.